Translate

poniedziałek, 18 marca 2013

Salceson - czyli kakaowe ciasto z jabłkami

Potrzebujesz szybkiego pomysłu na ciasto? Salceson jest idealny. Robi się go błyskawicznie, składniki na ciasto zawsze są pod ręką, a do tego jest bardzo smaczny. Nazwę zawdzięcza dzięki jasnym punktom z jabłek na kakaowym cieście. Ciacho jest wilgotne i puszyste. Zapraszam!


SKŁANIKI: (blacha 25x25cm)

- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju 
- 2 łyżki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao w proszku
- szczypta soli
- 4 obrane jabłka

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Suche składniki mieszamy i dodajemy po troszce do jajek ciągle miksując, następnie dodajemy olej. Jabłka kroimy w kosteczkę i mieszamy z ciastem. Wylewamy je na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170*C z termoobiegiem przez ok. 45min. Smacznego :)


Wielkanocne Smaki III

30 komentarzy:

  1. widziałam kiedys tak okrągły,wygladal identyko jak salceson :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale nazwa;D Kupiłaś mnie nią-a do tego jablka, lepszego połaczenia chyba nie ma! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny piernikowy jabłecznik :))) też czasami taki piekam. Oprócz cynamonu można do niego dodać trochę przyprawy do piernika. Ale z samym cynamonem też jest bardzo dobre. W ogóle jedno z szybszych ciast jak dla mnie :)))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka",
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za przyjęcie:) Ciacho rzeczywiście z przyprawami korzennymi równie będzie smaczne. Jak kto woli :)

      Usuń
  4. bardzo apetycznie wygląda, już jakiś czas mnie kusi

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna nazwa salceson na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne jest to ciasto, dawno nie robiłam. Ja jeszcze dodaje orzechy i rodzynki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, pychotka! Uwielbiam takie mięciutkie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to ciasto...połączenie jabłek z kakaowym smakiem bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nazwa taka, że aż doszukiwałam się pewnego składnika w przepisie ;p
    A ciasto pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  10. To było moje pierwsze samodzielnie upieczone ciasto. No, może nie całkiem samodzielnie, bo na lekcji z ZPT (zajęcia praktyczno techniczne. I piekła je cała babska część klasy. Robię je do dziś z ogromnym sentymentem.
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię bardzo, ale dawno nie jadłam:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis wypróbowany i już się zajadamy Twoim Salcesonem - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto już niejednokrotnie modyfikowane prze ze mnie z jabłkami, z bananem z rabarbarem, z innymi owocami kokos, również mieszane ciasto białe i ciemne polecam poeksperymentować a zobaczycie, że może być lepsze ;) (minio) Piotr - żeby nie było że piszą same kobiety ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł. Chętnie poeksperymentuję! Pozdrawiam ciepło Panie Piotrze i dziekuję za komentarz :)

      Usuń
  14. Właśnie wstawione do piekarnika, mam sentyment do tego ciasta robiłam go z mamą jak byłam mała później zapomniałam przepis a dziś znalazłam w internecie bo nawet nie wiedziałam że to ciasto się tak nazywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego, cieszę się, że przepis odnalazł się właśnie u mnie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Ciasto w piekarniku, ale właśnie się zorientowałam, że zapomniałam o sodzie :( No ale zobaczymy, może da się i bez tego zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie będzie to bardzo duży problem, czekam na relację! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Właśnie pozbierałyśmy gruszki, trzeba coś z nich zrobić... Będzie salceson gruszkowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, będzie pyszny, a u mnie dziś jabłkowy :) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Pyszny wyszedł! Dałam duuużo gruszek bo tyle ich mamy, że nie wiem co robić... Masz może jeszcze jakiś gruszkowy przepis?

      Usuń
    3. Polecam sałatkę z gruszkami i kurczakiem z sosem czosnkowy. Przepyszna to mało powiedziane. Każdy kto jej spróbuje zostaje jej fanem! :) http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/11/wysmienita-saatka-z-kurczakiem-i.html

      Usuń
  17. A cynamon trzeba dodać do jabłek czy produktów suchych??

    OdpowiedzUsuń
  18. Też właśnie się zabrałem za salceson. Jako kulinarna, pieczeniowa dziewica z niecierpliwością oczekuję efektów;) Pozdrawiam - BakingDad

    OdpowiedzUsuń