Translate

wtorek, 5 lutego 2013

Tarta porowa

W mojej kuchni tarty powstają bardzo rzadko. Dziś sobie zadałam pytanie dlaczego? No właśnie? Przecież jest tyle możliwości ile składników w lodówce. Można zrobić ją w wersji wytrawnej na obiad czy kolację lub słodkiej, która może być wspaniałym deserem. Tworząc taką tartę możemy otworzyć umysł i swoją kreatywność, a przy okazji zaimponować rodzinie. Polecam - to świetna zabawa!


SKŁADNIKI: (blacha 23cm)

Ciasto:
- 350g mąki tortowej
- 200g masła
- jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- łyżka oliwy
- cebula
- duży por (biała i jasnozielona część)
- kilka plasterków szynki
- resztki serów (gouda, brie, lazur)
- 2 żółtka
- 200ml śmietany 18%
- 200ml słodkiej śmietanki
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: z podanych składników szybko wyrobić kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180*C przez około 15 minut.
Nadzienie: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i pora i lekko poddusić by zmiękły. Doprawić solą i pieprzem. Żółtka roztrzepać ze śmietanami i doprawić gałką, solą i pieprzem. Na podpieczine ciasto wyłożyć pory, pokrojoną szynkę i masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć sery. Piec kolejne ok. 15-20 minut aż masa się zetnie, a ser zarumieni. Smacznego! 


11 komentarzy:

  1. wiesz, że nigdy nie jadłam takiej tarty?
    pozycze przepis, bo wyglada pysznie i sama musze taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczna tarta, ja często robię tarty jak nie mam pomysłu na nic innego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też porowej nie jadłam fajna kombinacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnim czasem mam fazy na tarty i jest to mój ulubiony wypiek- na słono i słodko:) polecam wersję z kurczakiem, pieczarkami i porem, ale z samym porem zarówno bedzie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm ale mam ochotę na taka tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejciu! Tarta porowa to moja ulubiona. U mnie była na blogu z pieczarkami zamiast szynki. Ale twoją też wypróbuję. I to już jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  7. też mam rzadko-choć uwielbiam tarty.. Tak już ich los w mojej kuchni..:(
    Ale twoja-porowa zapowiada się fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za porami nie przepadam, ale za tartami TAK! Ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale kusi swoim wyglądem, musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. bezapelacyjnie podkradam !!!! uwielbiam tarty!!!

    OdpowiedzUsuń