Translate

czwartek, 28 lutego 2013

Rolady ze schabu z mięsem mielonym

Od dziecka pamiętam rolady ze schabu nadziewane mięsem mielonym, które robiła nam mama wiedząc, że jasne mięso schabu bardziej przypada nam do gustu niż te ciemne, wołowe. Niestety należałam do tej grupy dzieci niejadków, więc mama stawała na głowie by przygotować to co lubimy. Dziś sama je robię swojej rodzinie. Są przepyszne, a podane z sosem i kluskami śląskimi nie mają sobie równych! Zapraszam :)



SKŁADNIKI: (5 szt.)

- 5 plastrów schabu na kotlety
- 200 g mięsa mielonego mieszanego
- namoczona bułka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- musztarda łagodna
- sól, pieprz, biały pieprz
- ziele angielskie i liść laurowy
- mąka (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
- olej do smażenia
- nić

PRZYGOTOWANIE:

Schab myjemy, osuszamy i cienko rozklupać. W misce mieszamy mięso mielone, odciśniętą bułkę, połowę cebuli pokrojonej w kosteczkę. Doprawiamy do smaku. Każdy płat schabu smarujemy cienko musztardą, solimi i pieprzymy białym pieprzem. Z mięsa mielonego robimy kulkę, układamy na kotlecie i szczelnie zawijamy pomagając sobie nicią. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy na brązowo rolady. Po tym czasie podlewamy je szklanką wody, dodajemy obrany czosnek, pokrojone pół cebuli, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy na lekkim ogniu ok. godzinę. Po tym czasie doprawiamy sos, blendujemy i ewentualnie podbijamy mąką. Przed podaniem z rolad odwijamy nici. Smacznego!



20 komentarzy:

  1. ale bym zjadła taką roladke. pysznie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła taką roladke. pysznie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny widok!
    Zjadłabym natychmiast...

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają:) szkoda, że nie ma zdjęcia z przeciętej rolady żeby widzieć jak wygląd nadzienie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. hehe zawsze najbardziej lubiłam ten sos, który się tworzył. polane nim kluchy smakowały jak nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szczerze przyznam, że o tak podanym mięsie jeszcze nie słyszałam, ale swoim wyglądem i tymi kluseczkami z opisu badzooo przypadło mi do gustu;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak fantastycznie wygladają, że zrobiłam się starasznie głodna :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł - muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo często robię zawijane z mięsem mielonym. Męsko jest mięciutkie, kruche i co najważniejsze nie jest suche.

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, jakie wspaniałe mięsko!
    a mi właśnie burczy w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dodać jeszcze na talerz jakieś kluski, coś zdrowego, zielonego i było by idealnie jak na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozmarzyłam się. To jak powrót do dzieciństwa. Zapachniało moim domem rodzinnym i czasami, kiedy człowiek był młody i gniewny. Dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają apetycznie, lubię tego typu rzeczy na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam roladki na świąteczny obiad. Wszystkim bardzo smakowało, łącznie ze mną co jest już sukcesem, bo nie należę do fanów mięsa:) Dziękuję za przepis. Roladki na stałe zagoszczą w jadłospisie naszej rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  15. robie takie same tylko do farszu nie daje bułki tartej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. sorki nie daję bułki :)

    OdpowiedzUsuń