Translate

wtorek, 15 stycznia 2013

Ciasto biszkoptowe z kokosem i kajmakiem

Te ciasto to zlepek kilku przepisów. Myślę, że bardzo trafny. Nie za słodkie - idealne. Upiekłam je gdy odprawiałam urodziny, zauważyłam, że najlepsze jest na następny dzień kiedy to biszkopt troszkę "usiądzie" i nabierze wilgoci z masy. Zapraszam!


SKŁADNIKI: (na dużą blachę)

Biszkopt jasny: przepis z bloga                       
- nie pełna szklanka mąki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanka wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego

Biszkopt ciemny:
- nie pełna szklanka mąki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanka wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao

Masa kokosowa: przepis z bloga
- 750 ml mleka
- 250-350 g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Kajmak:
- puszka gotowanego słodzonego mleka skondensowanego
- 250 g margaryny lub masła
- 50 g prażonych płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopty - przygotowujemy osobno jasny i ciemny: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy zesztywnieje dodajemy po trochu cukier i dalej ubijamy. Ciągle ubijając mikserem dodajemy po żółtku, po troszku mąki z proszkiem do pieczenia i wody. Powstanie gęsta, puszysta i gładka masa. Wylewamy ją na blachę, której Tylko spód smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, boki nie! Każdy blat biszkoptowy pieczemy osobno w nagrzanym piekarniku do 200*C (u mnie z termoobiegiem) ok. 15 minut. Upieczone przekładamy na czystą lnianą ściereczkę. 

Masa kokosowa: 2 i pół szklanki mleka zagotowujemy, w reszcie rozprowadzamy mąkę. Gdy melko się zagotuje dodajemy dodajemy wiórki, cukier i masło, ciągle mieszając. Gdy wszystko się połączy dodajemy mleko z mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciemny biszkopt i przykrywamy ją jasnym.

Kajmak: tłuszcz ubijamy mikserem na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej. Gotową wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy prażonymi płatkami migdałowytmi. Smacznego!


25 komentarzy:

  1. o wow, przepieknie i przepysznie wyglada, normalnie musze takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mówisz, że nie za słodkie? to normalnie biorę w ciemno!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, chętnie zjadłabym kawałeczek tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie i te migdały na wierzchu mmmm :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba to ciasto Lola :)
    Przemawia do mnie zjedz i zrób mnie..

    OdpowiedzUsuń
  6. hoho ale smakowite obłędnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. oj jo joj jakie smakołyki az sie ekran chce ugryzc

    OdpowiedzUsuń
  8. no nie powiem-to jest coś:) wszystkie smaki, które lubię w jednym-pycha!;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być idealnie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka pokusa! Dobrze, że koniec tygodnia oznacza mały odpust. Chyba upiekę twoje ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciasto, na pewno wspaniale smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam, chętnie zjadłabym taki kawałeczek - nawet teraz z rana do herbatki :-)
    pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Będę miała wiórki kokosowe z przepisu na domowy likier kokosowy... Jak myślisz, można je wykorzystać do tego ciasta? :>

    OdpowiedzUsuń
  14. Mi też się podoba...kokos, migdały i kajmak..musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No cóż, sama zrobiłam to ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszyscy piszą, że już zobili ciosto i że jest pyszne, a w przepisie nie ma podane ile jajek powinno być do biszkoptu. Nikt o to nawet nie zapytał, więc wnioskuję, że wszsytkie komentarze to ściema!?;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, rzeczywiście pominęłam jajka :) Ale na szczęście był odnośnik do oryginalnego przepisu skąd go pożyczyłam...

      Usuń
  17. już wiem, że smakuje wyśmienicie...dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Placek naprawdę bardzo i bardzo pyszny. Poraz kolejny robię i wychodzi coraz to lepszy. Od siebie to jeszcze pozwoliłam sobie nasączyć biszkopty alkoholem i przyznam , że to jest właśnie to... świetnie się komponuje.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń