Translate

sobota, 1 grudnia 2012

Ciasto francuskie faszerowane szpinakiem i pieczarkami

Jakoś u mnie po francusku ostatnio, ale akurat nastał czas porządkowania lodówki, więc to co było pod ręką zostało użyte za farsz :) Pyszne ciasteczka, idealne na ciepło. Polecam!


SKŁADNIKI:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 garści świeżego szpinaku (można użyć mrożony)
- 2 garści pieczarek
- pół dużej lub mała cebula
- 3 plastry sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- roztrzepane jajko
- sezam


PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki, cebulę w kosteczkę, a umyty szpinak i czosnek siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki z cebulką, dodajemy czosnek i szpinak. Dusimy kilka  minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz będzie chłodny, ciasto dzielimi na 4 lub 6 części. Farsz nakładamy na środek na to pół plastra sera żółtego, a ciasto zlepiamy jak pieroga. Układamy na blasze z papierem do pieczenia, smarujemy lekko jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 15 min. Smacznego!


11 komentarzy:

  1. co wpis to lepsze danie, az mi w brzuchu zaburczało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinaku jeszcze nie łączyłam z pieczarkami:) a uwielbiam takie wytrawne przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie ciasto francuskie:) a pieczarki jeszcze bardziej:) fajny pomysł ze szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak lubię, pieczarki lubię, ciasto francuskie też... Na pewno musi być pyszne! :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. musiało smakować:-D pozdrawiam klaudi13m.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. To moje ulubione połączenie i często z niego korzystam więc wiem, że pysznie smakowało...:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. To musiało być pyszne! Wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł, zrobię sobie kiedyś na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanie: czy sezam nasypujesz na ciasto przed posmarowaniem białkiem czy po? Jak posypałam na białko, to cały sezam mi się rozsypał po bokach:P Może masz na to sposób?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze sypię nim na samym końcu lekko dociskając palcami.

      Usuń