Translate

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Serowo-brukselkowa zupa krem z grzankami i chrupiącym boczkiem

Kremowa i bardzo pożywna zupa. Podana z grzankami i chipsami z boczku może stanowić danie główne same w sobie. Zmienia oblicze nielubianej brukselki raz na zawsze. Zapraszam!





SKŁADNIKI:

- 800 ml bulionu warzywnego
- 40 dag brukselki
- pół cebuli
- 2-3 serki topione (złoty ementaler)
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 15 dag wędzonego boczku
- duża bułka
- pieprz do smaku



PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce masła. Dodajemy ją wraz z serkami topionymi do gotującego się lekko bulionu i wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Brukselkę myjemy, większe kroimy na pół i podsmażamy na drugiej łyżce masła z posiekanym czosnkiem. Dodajemy ją do zupy i gotujemy aż zmięknie pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. W międzyczasie boczek kroimy w cienkie plasterki i wytapiamy na suchej patelni, aż zrobią się chipsy. Na trzeciej łyżce masła robimy grzanki z pokrojonej w kostkę bułki (można ją lekko posypać granulowanym czosnkiem). Zupę podajemy w miseczce, posypaną grzankami i ułożonymi chipsami z boczku. Smacznego!




23 komentarze:

  1. o wow, ale bym zjadła taki krem..

    OdpowiedzUsuń
  2. zupę serowa uwielbiam ale brukselki juz nie, więc pominelabym:-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też byłam na nie z brukselką, ale w tym wydaniu jest pyszna!

      Usuń
  3. No patrz, to moze i ja bym sie w koncu do brukselki przekonala?

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja uwielbiam brukselkę dziś znowu kupiłam ;p
    Zupka pyszności akurat na chłodne dni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez lubie brukselke i czesto ja przyrzadzam na rozne sposoby, ale zupy jeszcze nie robilam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OOo to może znajdę u Ciebie jakieś inspiracje :D

      Usuń
  6. ten boczek wygląda w Twojej zupie bardzo chrupiąco, i zastanawiam się czemu sama do kremów nigdy go nie dawałam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniammm ale fajna zupka. Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygrałaś konkurs :) Proszę o wysłanie mi na maila adresu do wysyłki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupka wygląda obłędnie. A odwiedzin u Ciebie - 44444 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bez boczku z chęcią spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. oooo<3 zakochałam się w tej zupie, wygląda idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cóż za bogactwo smaku, pokusa nie do odparcia !

    OdpowiedzUsuń
  13. BRUKSELKI JEST 35 G???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo nie zauważyłam błędu, już poprawione :)

      Usuń