Translate

czwartek, 15 listopada 2012

Pyszne ciasto na maślance z kokosem na dużą blachę

To jedno z moich ulubionych ciast. Nie wymaga zbyt dużo pracy, jest łatwe i tanie w wykonaniu. Dzięki słodkiej śmietance nabiera wilgotności przez co jest jeszcze bardziej smaczne. Idealne do kawy czy herbaty oraz na wizytę gości. Zapraszam!


SKŁADNIKI: (przepis na dużą blachę)

- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki maślanki
- 2 jaja
- mały proszek do pieczenia

Dodatkowo;

- 200g wiórek kokosu
- pół szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- pół litra słodkiej śmietanki 12%

PRZYGOTOWANIE:

W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i maślankę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Kokos z cukrem i cukrem waniliowym mieszamy i równo posypujemy wierzch surowego ciasta. Pieczemy około godziny w nagrzanym piekarniku do 180*C. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto równomiernie polewamy śmietanką i wstawiamy do chłodniejącego piekarnika na całą noc. Smacznego!


26 komentarzy:

  1. Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://studenteat.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html
    Będzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kokosowe ciacho musi być pyszne, mniam *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko.. nigdy w zyciu nie jadlam takiego cudu.. musi byc przepyszne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny przepis, koniecznie musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. to wymieńmy się dziś ciastami o! ;) po kawałeczku ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kokosowe klimaty *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie!
    Wyobrażam sobie,że jest cudownie wilgotne i teraz zjadłabym spory kawał do kawy...

    OdpowiedzUsuń
  8. jak kokosowe to poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. czemu az na cala noc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ wtedy naciągnie śmietankę i będzie wilgotne a nie zbite :)

      Usuń
  10. Ile gram ma mała torebka tego proszku do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  11. cudownie wilgotne ciasteczko z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. śmietana na ciasto zimne czy gorące

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj upieklam,uroslo wspaniale,polalam smietana z eierkoniakiem.I czekam do jutra.
    Fajny przepis.Pozdrawiam i zdrowych swiat
    wielkanocnych zycze.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za ten przepis. Zgubiłam go dawno temu 😊 dzisiaj zakupilam maślankę i zaczęłam kopać w internetach 😊 pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Noe trzeba czekac cala noc. Wystarczy jak ciasto ostygnie..robie to ciasto od 2003..

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy moge uzyc smietanki 30%?

    OdpowiedzUsuń