Translate

środa, 10 października 2012

Szarlotka z imbirem na dużą blachę

Idzie zima, chłodne wieczory zmuszają nas do parzenia gorącej herbaty i wypoczynek pod kocem. Do takiej przyjemnej chwili polecam szarlotkę, szarlotkę z imbirem. Smak korzenia jest bardzo słabo wyczuwalny, ale za to świetnie rozgrzewa. 
Dodaje lekkiej pikantności ciastu. Zapraszam!

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- ok 230g masła
- 1 jajo
- 3 żółtka
- do posypania na końcu troszkę cynamonu

Jabłka:
- 1,5 kg obranych jabłek
- ok. pół szklanki cukru (wg. gustu)
- 2 cm kawałek imbiru

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy z cukrem i startm imbirem na taką konsystencję jaką lubimy. Ja lubię mus ale z wyczuwalnymi kawałkami. Po ugotowaniu studzimy.

Wymieszać mąkę, cukry i proszek do pieczenia, dodać masło i połączyć. Następnie dodać jajka i ugnieść ciasto. Podzielić je na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą (na kruszonkę). Mniejszą wsadzamy do zamrażalnika, a większą wykładamy dużą blachę - ja pod spód użyłam papieru do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a schłodzoną częścią pokrywamy jabłka trząc je na grubych oczkach. Całość lekko posypać cynamonem. Piec w 180-190*C ok. 40-45 min. Smacznego!

Rada: Ja dodatkowo z 3 białek ubiłam pianę z cukrem i wyłożyłam na jabłka, a potem kruszonkę.
Potrawy rozgrzewające
Słodkie jabłuszka

17 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia!!
    A szarlotka na pewno smaczna:)
    zapraszam do siebie i oczywiście obserwuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na "podkręcenie" smaku ciasta imbirem :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł z imbirem bardzo mi się podoba, szarlotka wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaka fajna! Bardzo lubię smak imbiru w ciastach! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka apetyczna :) Szarlotka to idealne ciasto na jesień.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taaak, taka szarlotka to wysmienite dopelnienie wieczoru z herbata i kocem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka pyszna szarlotaka nigdy się nie znudzi:)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna ta Twoja szarlotka idealna na zimne dni z tym imbirem - świetnie rozgrzewa :) ja robiłem podobną ale bez kruszonki - ale to za kilka dni dodam na stronę to wtedy pochwalę się nią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ach, te jesienne wypieki, pycha! mam ochotę na kawałek tej szarlotki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam...zostałam poczęstowana,pyszna z lekko egzotycznym smakiem imbiru, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cholerka,że też świeży imbir mi "wyszedł"..Akurat mam pełno jabłek i ochote na cos słodkiego, hmmm...

    OdpowiedzUsuń