Translate

poniedziałek, 8 października 2012

Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h)

Przepis ten zapożyczyłam z programu Martha 6. Od razu gdy robili go na antenie zapisywałam przepis będąc pewna, że będzie pyszny. I był! Miałam wiele obaw, ponieważ pierwszy raz smażyłam kurczaka w głębokim tłuszczu, lecz nie potrzebnie. 
Cała rodzinka była zaangażowana przy przygotowywaniu obiadku - to było urocze. Polecam!


SKŁADNIKI:

- duży kurczak - poporcjowany na mniejsze kawałki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 litry wody
- pół szklanki soli
- pół szklanki cukru
- mąka do panierowania
- olej do głębokiego smażenia

PRYGOTOWANIE:

Przygotowujemy solankę: wodę z solą i cukrem zagotowujemy i studzimy. W każdą część mięsa wcieramy miks przypraw (papryka, cayenne, pieprz). Wkładamy kurczaka do zimnej solanki i marynujemty w lodówce przez 24 godziny. Przed smażeniem każdy kawałek opłukujemy (wykonujemy to delikatnie), osuszamy i obtaczamy w mące. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Ja pierwszy kawałek przekroiłam aż do kości, by sprawdzić jaki jest czas smażenia - resztę kawałków smażyłam "na oko". Smacznego!


Tak przygotowany kurczak smakuje jak z KFC. Jest bardzo soczysty w środku, dobrze doprawiony i bardzo chrupiący.


Sprawdzone menu na imprezy!

15 komentarzy:

  1. jadłam i potwierdzam jest pyszny nawet na zimno; dzięki za obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie w taki sam sposób złowiłam ten przepis. Notując na gorąco z programu. I też uważam, że warto było pisać na kolanie. Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, bardzo mało przepisów mam z tego programu, ale ten jest strzałem w 10!

      Usuń
  3. Wygląda soczyście a chrupiąco... warto wypróbować :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ciemna skorupka i jasny środek ; ) Apetycznie; )

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo, mój tata uwielbia te okropne kurczaczki z kfc! :D muszę mu koniecznie zrobić taką ich zdrowszą wersję! :)) super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już kiedyś robiłam kurczka w głębokim oleju i był najsmaczniejszy jaki jadłam. z checia wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, na pewno wypróbuję Twojej wersji.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne i smaczne białe mięsko i chrupiąca skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam zamiar wypróbować ten przepis właśnie zabieram sie do smażenia tylko boję się że w środku się nie dopiecze i będzie surowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zawsze jeden kawałek wyciągnąć i naciąć nożem w celu sprawdzenia dosmażenia :) Jeśli jest nadal surowy umieścić jeszcze na klika chwil w oleju :) Mam nadzieję, że był smaczny?

      Usuń