Translate

piątek, 26 października 2012

Miętowa herbata

Od dziecka uwielbiam miętę, dlatego w ogródku z żalem oglądam jej ostatnie dni przed nadciągającym mrozem. Oczywiście zaopatrzyłam swoją zamrażarkę w pokaźne torebeczki z miętą, troszkę z nich się suszy i w miseczce mam kilka łodyżek z nadzieją, że puszczą nowe listki. A to wszystko w nadziei, że nigdy nie zabraknie mojej ulubionej herbaty!


SKŁADNIKI:
- kilka gałązek świeżej mięty
- woda

Można dodać miód, cytrynę czy też sok z limonki

PRZYGOTOWANIE:
Miętę myjemy wkładamy do dzbanka i zalewamy ugotowaną gorącą wodą, gdy się zaparzy i troszkę przestygnie słodzimy miodem i ewentualnie dodajemy sok z sytryny czy limonki. I już! <3


7 komentarzy:

  1. Ile ja czasu zabierałam się za zrobienie czegoś takiego.. i zawsze coś..;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa herbatka mietowa<3 jest bardzo aromatyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z miodkiem idealna na zimowe wieczory!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze do piątku miałam świeżą miętę w ogródku, ale niestety snieg ją przysypał, a teraz pewnie mróz zmroził:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny napar! Sama nie mroziłam ani nie gromadziłam zapasów mięty, chociaż mam ją w ogródku, w kolejnym roku się poprawię, za Twoją namową.pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń