Translate

czwartek, 30 sierpnia 2012

Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron mogę jeść w każdej postaci - byle nie rozgotowany :) Z kurkami to królewski makaron! Nawet zniosłam ich oczyszczanie, tylko dla tej jednej chwili, gdy będę mogła się nimi rozkoszować. Uwielbiam takie połączenie kurek, kiedy sos pochłania ich smak, a całe danie nabiera leśnego aromatu!

SKŁADNIKI: (2 osoby)

- 250g oczyszczonych kurek
- 200g makaronu tagliatelle lub jaki lubisz
- 2 łyżki masła
- mały pęczek natki pietruszki
- cebula
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżek słodkiej śmietany
- pół szklanki jasnego wina/wody
- sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente. Obraną cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy oczyszczone kurki i zalewamy winem/wodą - dusimy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy śmietany, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku, dusimy dosłownie kilka chwil i podajemy sos na makaronie. Smacznego!


16 komentarzy:

  1. Pyszności, a ja jeszcze nie jadłam kurek w tym sezonie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, pychota. :) Uwielbiam ten makaron.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten sos, sama poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oblizujemy sie chociaz jestesmy po obiedzie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam makaron,kurki ,pietruszke...wszystko pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. makaron i kurki - dla mnie idealnie!:) pychaa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurki to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. U mnie na stole królowały w lipcu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym spałaszowała taki talerz :-) narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  9. jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Te grzybki to chyba nie kurki? Zwróciliście uwagę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurki, kupione w opisanym opakowaniu, jednak większe przekroiłam na pół, a mniejsze są mniej falowane stąd może się wydawać, że to nie kurki :)

      Usuń
  11. Właśnie robimy kurki. Mają być idealne. Prosto z lasu. Bardzo lubimy.

    OdpowiedzUsuń