Translate

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Domowa wiśniówka

Domowe likiery to bezkres pomysłów i smaków. Wiśniówka to podstawa. Jej smak to radość ze słodyczy ogródkowej wiśni i ciepło płynące wzdłuż nas po każdym maluńkim łyczku. Szczęście, że zrobiliśmy to sami - bez sztucznych barwników i polepszaczy smaku. Taki nasz mały skarb :)


SKŁADNIKI:

- 1kg wydrylowanych wiśni
- 30dag cukru (wg uznania)
- 500ml wódki (lub jeśli macie to połowa spirytusu, rozcieńczonego z wodą)
- duży słój ze szczelną nakrętką

PRZYGOTOWANIE:

Wydrylowane wisienki zasypujemy cukrem i pozostawiamy na tydzień w słoju - uważając by w okresie burz chować słój do lodówki by sok nie sfermentował. Słojem potrząsamy co jakiś czas. Gdy owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści dolewamy alkohol, dobrze mieszamy i pozostawiamy na co najmniej miesiąc, potrząsając co jakiś czas. Teraz wiśniówkę odcedzamy (przez gazę) i przelewamy do butelek. Wiśniówka im starsza tym lepsza :) Polecam!

Domowy Wyrób

19 komentarzy:

  1. Wiśniówka to jedyny alkohol, jaki lubię. :) Nigdy nie piję więcej niż jeden malutki kieliszek, ale to naprawdę aromatyczny trunek. Świetnie mieć taką domową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś w domu malinówkę. Aromat powalał:) Piękna ta twoja wiśniówka, ma taki głęboki kolor.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest jeszcze sezon na wiśnie? Bo ja bym bardzo chętnie taką wiśnióweczkę przyrządziła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa najlepsza. Pychotka. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe nalewki sa najlepsze! moj tata robi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W przyszłości na pewno będę robiła domowe likiery :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam domowych likierów, a widzę, że dużo tracę. Szkoda, że wiśni już nie zdobędę, ale przepis sobie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że świeżo zamrożone wiśnie nie będą najgorsze... Może ktoś już próbował, bo też chętnie powiększę swoje zapasy, które szybciutko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój mąż robi wisniówkę i pigwówkę. Pycha. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiśniowa najlepsza!
    I jaki kolor.

    OdpowiedzUsuń
  11. A wiśnie przed zalaniem alkoholem wyjąć.?

    OdpowiedzUsuń
  12. ok, dziekuje czyli na ok 2 miesiace zostaja wisnie a potem przelewam juz sam plyn do butelek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie w słoju zostawiamy wiśnie z sokiem i zalewamy to wódką, po tym czasie wypijamy lub przelewamy do butelek :)

      Usuń
  13. Witam, proszę o radę dla nowicjusza wiśniówkowego :) zasypane cukrem i przykryte gazą wiśnie zostawiłam na tydzień w ciepłym miejscu. Po tygodniu sok smakuje jak sfermentowany, jak wino. Odcedziłam wiśnie, do których dodałam pół litra wódeczki - tak postoją 2 tygodnie. Do soku (1 l) dodam litr spirytusu. Martwi mnie tylko to, że sok ma posmak wina. Czy tak ma być? W innych przepisach napisane, że wiśnie zostawiamy w cukrze ok. 2 dni. Tylko u Pani znalazłam 10 dni i to mnie nieco pokrzepiło.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, w tym roku zrobiłam ten sam błąd i sok smakuje jak wino... niestety ja swój przeznaczyłam właśnie na cel winny. Wydaje mi się że problem wynika z dwóch aspektów, pierwszy - za mało cukru, drugi - w okresie letnim występują burze, które sprzyjają fermentowaniu cieczy, które nie wsadziliśmy do lodówki... Moja zapasy też trafił, więc będzie z tego winko, Pani też może ze swoich zrobić wino, tyle, że rozcieńczyć wodą i dodać drożdże i cukier bo byłoby za mocne... Niestety ze sfermentowanego soku już nic innego nie zrobimy :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię wiśniówkę od paru lat. Nigdy nie zsypujemy wiśni CUKREM to jest podstawowy błąd.Wiśnie zalewamy alkoholem 65-70% tak,aby "wyciągnąć"zapach,smak z tych wiśni./perfumy również robione są w ten sam sposób/,dopiero po okresie 1go1,5ra miesiąca zasypujemy cukrem.Oczywiście najlepiej trzymać taką nalewkę przez parę lat,ale można spróbować na Boże Narodzenie - AMBROZJA !
    Natomiast zasypywanie cukrem owoców to sposób do robienia wina/fermentacja/ ! Natomiast burze jak i fazy księżyca.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę. Następnym razem zastosuje ten sposób. Pozdrawiam

      Usuń