Translate

sobota, 25 sierpnia 2012

Papryka faszerowana

To najsmaczniejszy przepis na papryki faszerowane, jaki do tej pory testowałam. Farsz jest fajnie doprawiony i genialnie komponuje się z papryczką. 
Polecam, zwłaszcza, że teraz warzywka są w przystępnych cenach :)

SKŁADNIKI:

- 4 duże papryki 
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane)
- 2 torebki ryżu (200g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kostki warzywne/ lub zamiennik z bulionu
- 5-10 dag startego sera (u mnie oscypek)
- sól, pieprz, bazylia (ja użyłam świeżej) 
- 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go szklanką wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż ryż wchłonie wywar. Podgotowany wrzucamy do mięsa razem z koncentratem pomidorowymi połową startego sera. Mieszamy i przyprawiamy bazylią.

Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy, posypujemy lekko serem i przykrywamy "kapeluszami". 

Do wymierzonego garnka do papryk (tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Wkładamy papryki wierzchem do góry i dusimy na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. Papryki mają być miękkie. Przy wycąganiu uważamy by nie przebić ich spodu - by farsz się nie wysypał :) Smacznego!

Warzywa psiankowate 2012

10 komentarzy:

  1. Jak pomysłowo!
    Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej, jak nie miałam w mieszkanku piekarnika :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie!
    I te kolory.
    Jem też oczami.

    OdpowiedzUsuń
  3. to danie kojarzy mi się z jesienią :) wtedy często je jem! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie gołąbki z papryki. Zapraszam do dodania przepisu do akcji psiankowatej

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś wspaniałego - super pomysł na papryczkowe gołąbki. Wygląda rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie cuda, Okrasa w tym tygodniu też proponuje faszerowane papryki ,więc składniki w lidlu są w promocji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za pychotka. Muszę wypróbować. Rodzina będzie zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziś robiłam, pyszności ;):*

    OdpowiedzUsuń