W stylu włoskim, ale po polsku. Tak jak lubię! Mogłabym jeść je na śniadanie i na kolację i tak do końca życia! ;)
SKŁADNIKI:
- bagietka wiejska
- awokado
- 2 pomidory
- 1/3 dużej, czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- kilka liści bazylii
- sok z połowy limonki
- objętościowo co soku tyle samo oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Bagietkę rozkrajamy na pół i dzielimy wg. gustu na mniejsze kromki. Warzywa myjemy, awokado i pomidory obieramy ze skórki. Wszystko kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy do warzyw. Dodajemy sok z limonki i oliwę i posiekaną bazylię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy wszystko ładnie się wymiesza, farsz nakładamy na bagietkę i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym (tylko górna grzałka) do 180st.C kładąc blachę bliżej górnej grzałki. Czekamy aż wszystko się zapiecze. Smacznego!
Ja, biorąc pod uwagę włoską kuchnię, byłabym szczęśliwą dziewczyną, mieszkając sobie we Włoszech :) Uwielbiam tamtejszą kuchnię, z przepyszną brushettą włącznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki. Ale zrobiłaś mi smak! :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie zapiekanki :) Mogę je jeść i jeść i jeść ummmmm :) Dziś taką sobie zrobię na kolację - wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTaka zapiekanka jest o wiele zdrowsza, a smakuje o niebo lepiej. No i szybko się ją robi ):
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda! tylko ją schrupać :)
OdpowiedzUsuńPyszna! Nie to co te kupne zapiekanki! :)
OdpowiedzUsuńNo to znów jestem głodna, a niedawno jadłam obiad... ;)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię śniadań.
OdpowiedzUsuńAle jakbys mnie zaprosiła, to wiesz..takie śniadanko bym wchłonęła z przyjemnością :D
Bruschettoholicy łączmy się:-) U mnie tez była ostatnio bruschetta:-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńJa tez jestem bruschettoholikiem, co prawda najlepiej smakuje we Wloszech ale ten przepis jest przepyszny! Nie potrafilam poprzestac na jednej ;) Ale mysle, ze to kucharza najbardziej cieszy jak goscie prosza o dokladke!
UsuńDokładnie, to najwspanialsza pochwała!
UsuńWygląda super i założę się że jeszcze lepiej smakuje :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Piotr