Translate

piątek, 24 sierpnia 2012

Letnia bruschetta

W stylu włoskim, ale po polsku. Tak jak lubię! Mogłabym jeść je na śniadanie i na kolację i tak do końca życia! ;)


SKŁADNIKI:

- bagietka wiejska
- awokado
- 2 pomidory
- 1/3 dużej, czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- kilka liści bazylii
- sok z połowy limonki
- objętościowo co soku tyle samo oliwy z oliwek
- sól i pieprz



PRZYGOTOWANIE:

Bagietkę rozkrajamy na pół i dzielimy wg. gustu na mniejsze kromki. Warzywa myjemy, awokado i pomidory obieramy ze skórki. Wszystko kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy do warzyw. Dodajemy sok z limonki i oliwę i posiekaną bazylię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy wszystko ładnie się wymiesza, farsz nakładamy na bagietkę i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym (tylko górna grzałka) do 180st.C kładąc blachę bliżej górnej grzałki. Czekamy aż wszystko się zapiecze. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ja, biorąc pod uwagę włoską kuchnię, byłabym szczęśliwą dziewczyną, mieszkając sobie we Włoszech :) Uwielbiam tamtejszą kuchnię, z przepyszną brushettą włącznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zapiekanki. Ale zrobiłaś mi smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam takie zapiekanki :) Mogę je jeść i jeść i jeść ummmmm :) Dziś taką sobie zrobię na kolację - wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zapiekanka jest o wiele zdrowsza, a smakuje o niebo lepiej. No i szybko się ją robi ):

    OdpowiedzUsuń
  5. ale apetycznie wygląda! tylko ją schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna! Nie to co te kupne zapiekanki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to znów jestem głodna, a niedawno jadłam obiad... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie lubię śniadań.
    Ale jakbys mnie zaprosiła, to wiesz..takie śniadanko bym wchłonęła z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bruschettoholicy łączmy się:-) U mnie tez była ostatnio bruschetta:-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez jestem bruschettoholikiem, co prawda najlepiej smakuje we Wloszech ale ten przepis jest przepyszny! Nie potrafilam poprzestac na jednej ;) Ale mysle, ze to kucharza najbardziej cieszy jak goscie prosza o dokladke!

      Usuń
    2. Dokładnie, to najwspanialsza pochwała!

      Usuń
  10. Wygląda super i założę się że jeszcze lepiej smakuje :-)

    pozdrawiam
    Piotr

    OdpowiedzUsuń