Translate

środa, 18 lipca 2012

Pieczony camembert otulony szynką parmeńską w towarzystwie bazylii

Camembert w szynce parmeńskiej z dodatkiem najwyższej jakości oliwy z oliwek i bazylii. Potega smaków, które współgrają ze sobą a nie dominują się nawzajem. Chwila, którą będziemy chcieli zatrzymać!


SKŁADNIKI: (na jeden serek)

- krążek dobrej jakości sera camembert
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- graść liści bazylii
- oliwa extra vergine MONINI
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
- gruba, drewniana deska


PRZYGOTOWANIE:

Na czystej i suchej desce rozłóż kilka listków bazylii i mocno skrop oliwą z oliwek. Ser delikatnie posmaruj oliwą i owiń go szynką i połóż na środek przygotowanej deski. Resztę liści bazylii posiekaj i rozetrzyj z łyżką oliwy i kilkoma kroplami octu balsamicznego wraz solą i pieprzem, by aromaty się połączyły. Przygotowany sos rozsmaruj na serku. Całość zapiecz w rozgrzanym piekarniku w 180st.C około 15 minut, aż szynka lekko się przyrumieni. 


SMACZNEGO!
                                                                                             
Sprawdzone menu na imprezy!

5 komentarzy:

  1. Apetycznie się prezentuje - to musi być pyszne. Bardzo lubię pieczony camembert, ale jeszcze nie zapiekałam go z szynką. Chętnie bym kiedyś spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szynka smakowicie go aromatyzuje, a bazylia dopełnia smak. Genialne połączenie :)

      Usuń
  2. bardzo fajny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi smakowicie, ale czytam " z dodatkiem najwyższej jakości oliwy z oliwek" a jest tylko Monini - mieszanka oliw z krajów UE. :-(

    pozdrawiam
    Piotr

    OdpowiedzUsuń
  4. Keep on working, great job!

    OdpowiedzUsuń