Translate

piątek, 6 lipca 2012

Filety z udźca kurczaka - czyli kurczak po mojemu :)

Jako, że na dworze upały to i jeść się nie chce. Trzeba wynajdywać coraz to bardziej zachęcające do spróbowania potrawy. I tak zrobiłam wczoraj. Potrawa ta powstała dzięki inspiracji Jamie'go Oliver'a. Zapraszam!

SKŁADNIKI (na 6 filetów):

- 6 filetów z udźca kurczaka
- 5 dużych młodych ziemniaków
- 1 duży pomidor
- 6 ząbków czosnku
- garść bazylii
- oliwa z oliwek
- przyprawy: czerwona papryka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, rozmaryn, sól


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki myjemy, kroimy na 4 części (lub wg upodobania) i podgotowujemy w osolonej wodzie w skórce - tak by były lekko miękkie. W tym czasie filety myjemy, osuszamy, przyprawiamy delikatnie papryką, czosnkiem, solą i pieprzami. Podsmażamy aż się zezłocą. 



W posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym układamy podgotowane ziemniaki i kurczaka. Pomidora myjemy i kroimy na mniejsze części, umytą bazylię dzielimy na większe listki, a czosnek obieramy. Wszystko układamy równo w naczyniu i opruszamy rozmarynem. 



Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika w 180C i pieczemy ok. 25min (w zależności od piekarnika).
SMACZNEGO!

Pomidorowe inspiracje

2 komentarze:

  1. Hej,

    wypróbowałam Twój przepis. Wyszło bosko, od siebie dodałam suszone pomidory w zalewie i poruszyłam sezamem. Niebo w gębie.
    Polecam

    OdpowiedzUsuń