Translate

wtorek, 10 lipca 2012

Pierogi z jagodami

Oh latoo, kocham Cię za jagody! I uwielbiam pierogi. Pierogi ze wszystkim!
Zapraszam :)

SKŁADNIKI:

- 60 dag mąki
- jajko
- łyżka oleju
- solidna szczypta soli
- gorąca woda

- 30 dag jagód 
- cukier
- kopiata łyżka bułki tartej
- kwaśna śmietana

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto na pierogi tak jak tutaj. Jagódki dobrze wypłukać i wymieszać z bułką tartą. Nastawić duży garnek z wodą i łyżką oleju. Teraz wałkujemy ciasto na grubość wg uznania. My nie lubimy zbyt cienkiego ciasta więc wałkujemy na ok. 3-4mm. Wykrawamy kwadraty lub jak ktoś woli koła i nakładamy pół łyżeczki cukru i resztę jagód - ilę się zmieści :) Zaklejamy (uważając by cukier nie podszedł na sklejenie, ponieważ to grozi rozpadnieciem się pieroga podczas gotowania).





Przygotowane pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i od czasu do czasu delikatnie mieszamy uważając by woda gotowała się, ale nie mocno. Moja mama mówi - by tak sobie "pykała" :) Ja przed wyjęciem z wody zawsze jednego sprawdzam czy ciasto się ugotowało. Na talerzu pierożki oblewamy kwaśnią śmietaną. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi z jagodami, najbardziej mi smakują w śmietanie zakwaszanej :)

    OdpowiedzUsuń