Translate

środa, 4 lipca 2012

Domowy likier kokosowy

Szukałam ostatnio przepisu na domowe likiery. Zaskoczyła mnie ich ilość. W zasadzie możemy je zrobić z czego tylko zapragniemy. Jako, że jestem fanką wszystkich likierów mlecznych postanowiłam zrobić ten  kokosowy. Jest puszysty i słodki jak lubię. Smak zniewalający, mleczno - kokosowy. Jestem bardzo zadowolona!

SKŁADNIKI: (na ok. 1,5l likieru)

- 200g wiórek kokosowych
- 500ml wódki / lub 250ml spirytusu
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- ewentualnie mleczko kokosowe (nie dodawałam)
- słoik z nakrętką


PRZYGOTOWANIE: 

Wiórki wsypujemy do słoika i zalewamy alkoholem. Słoik dobrze zakręcamy i pozostawiamy miksturę na 4 dni co jakiś czas nim potrząsając. Po 4 dniach odsączamy wiórki, które można wykorzystać do ciast. Do dzbanka wlewamy mleka z puszki i odsączony alkohol. Całość zmiksować i przelać do szczelnej butelki. Schłodzić i delektować się :) 





6 komentarzy:

  1. jestem ciekawa smaku. Fajnie byłoby porównać z kupnym, ale i tak na pewno lepszy!
    pozdrawiam ciepło,
    szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, rzeczywiście nie ma porównania z tym kupnym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto może dodać, że gdyby ktoś chciał wykorzzystać ten przepis ze spirytusem musi go raczej rozcieńczyć.

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zrobiłam, pycha :)

    OdpowiedzUsuń