Translate

środa, 11 lipca 2012

Domowe sushi

Sushi to moja pasja - może nie jestem w tym dobra, ale najważniejsze jest to by zjeść z radością to co się przygotowało. Do robienia sushi w domu zachęcił mnie fakt, że ceny w dobrych knajpach sięgają zenitu i raczej nie stać mnie by pojawiać się w nich wtedy gdy mam na to ochotę. A do tego to świetna zabawa dla całej rodziny!
Zapraszam :)



SKŁADNIKI (na taką ilość kawałków jak na ostatnim zdjęciu):

- 250g przygotowanego ryżu do sushi (już z octem)
- ok. 4 płaty nori
- łosoś wędzony
- pasta z łososia
- ogórek
- papryka czerwona i żółta
- sałata
- dymka cebulki
- serek Philadelphia
- majonez
- pasta wasabi
- sezam
- imbir marynowany
- sos sojowy
- mata do sushi

Oczywiście składniki możecie wybrać jakie tylko chcecie np.: świeża rybka, surimi, awokado, kawior, tykwa, rzepa, co tylko dusza zapragnie. 

PRZYGOTOWANIE:

I tu zaczyna się zabawa. Ryż przygotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie połączyć go z marynatą. Ja odsyłam do przejrzystego filmu tutaj, przyznam, że sama uczyłam się robić sushi z tych filmów:) W międzyczasie gdy ryż jeszcze się gotuje przygotowujemy sobie wszystkie składniki oraz miskę z zimną wodą, która ułatwi nam w rozprowadzaniu kleistego ryżu.





Teraz gdy wszystko mamy gotowe wykładamy matę, a na nią nori. Rozprowadzamy ryż jak na zdjęciu zostawiając górną krawędź pustą. Teraz na dole ryżu robimy lekką warstwę wasabi na niej sezamu a reszta jak mamy ochotę np.: serek, łosoś, ogórek, sałata i dymka, następny: pasta łososiowa, papryka i dymka - wszystko rozkładamy jedno po drugim by łatwiej było płat zawinąć. 

Gdy płat jest gotowy zabieramy się do zawijania. Zaczynamy od dołu zawijając z pomocą maty bambusowej ku górze. Przecinać na kawałki bardzo ostrym nożem i układać na dużej paterze. Podawać z wasabi, imbirem i sosem sojowym. SMACZNEGO!

Ps. Jeśli nie wyjdzie Wam pierwszy raz zbyt wystawne nie przejmujcie się, wraz z praktyką sushi wychodzą coraz piękniejsze.



tutaj dla zainteresowanych ciekawa lektura o sushi :)

Sprawdzone menu na imprezy!

6 komentarzy:

  1. gratulacje, świetnie wyszło

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że dodałaś ten przepis :)
    W dodatku wszystko ładnie pokazane, opisane -dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pięknie wygląda Twoje sushi :) Muszę kiedyś zrobić według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ładnie to wygląda aż się chce jeść mniam.....

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę kiedyś spróbować zrobić sushi tak pięknie wyglądają na tych zdjęciach że aż chce się jeść mniam .......

    OdpowiedzUsuń