Translate

poniedziałek, 4 marca 2019

Bezglutenowy jabłecznik z mąką kokosową i gryczaną

Kokosowy jabłecznik - całkowicie bezglutenowy, ponieważ powstał na bazie mąki kokosowej, gryczanej i ziemniaczanej. Cukier w nim zastąpiłam zdrowszą wersją cukru kokosowego, a dodatek wiórków kokosowych podbił jego smak. Tak powstał przepis na proste, pyszne i zdrowsze ciasto. Zapraszam :)


SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm)

  • 50 g mąki kokosowej
  • 90 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 125 g masła/margaryny roślinnej
  • 100 g cukru kokosowego
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 2 duże jabłka

PRZYGOTOWANIE:

1. Masło ucieramy wraz z cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, całość miksujemy.

2. Do masy przesiewamy suche składniki, mieszamy mikserem do połączenia się składników.

3. Na końcu dodajemy mleko, jeszcze raz chwilkę miksując. Wraz z mlekiem można dodać ekstrakt waniliowy.

4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy.

5. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki. Wykładamy na wierzch ciasta, lekko dociskając.

6. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie patyczek będzie suchy. Wystudzone ciasto można posypać kakao i/lub wiórkami kokosowymi. Smacznego


1 komentarz: