"W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków, każdy bywalec restauracji i wielbicieli dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania" Jak restauracje oszukują niedoświadczonych klientów? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Co kryje się za kuchennymi drzwiami? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Co o gościach myślą kelnerzy? I co łączy gastronomię z mafią? Jeśli choć jedno z tych pytań Was zaciekawiło, ta lektura jest dla Was.
fot. materiały prasowe
No właśnie, na te i wiele innych pytań, dziennie szuka odpowiedzi wielu z nas. Przyznajmy, lubimy dziś chodzić do restauracji. Na kolację z rodziną, na spotkania ze znajomymi, albo ze współpracownikami na tak zwane wieczory integracyjne. To taka forma przyjemności, odchamić się i gdzieś po prostu wyjść. I pewnie wielu z Was ma doświadczenie w temacie, bo ta kaczka jest tak sucha, że nie da się jej zjeść, albo, że te pierogi są rozgotowane i zamiast farszu pływa w nich woda, czy nie dam kelnerowi napiwku, bo rzucił talerzem na stół, jakby obsługiwał koryto... No i czasem, aż strach pomyśleć, w jakich warunkach przygotowywane są nasze posiłki, za które przecież płacimy...
22 czerwca odbyła się premiera książki Jakuba Milszewskiego i Kamila Sadkowskiego - Gastrobanda. Wszystko co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść. To pierwsza, polska książka tego typu, gdzie autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami i odpowiadają na ciągle powtarzające się pytania. Co fajne, piszą szczerze i bez ogródek, prostym i czasem nawet ciętym językiem, dlatego książkę czyta się jednym tchem.
Książkę poleca swoim czytelnikom także Makłowicz, pisząc na łamach swojej strony "Kamila poznałem raptem kilkanaście lat temu. To co prawda dłużej, niż gotuje się szparagi, lecz dość niewiele w kategorii ludzkiego żywota, nawet bez uwzględniania statystyk japońskich i skandynawskich. Jednak w historii polskiej gastronomii i stanu świadomości kulinarnej lata te mierzyć należy długością kosmiczną, po której podróżowaliśmy wszyscy z prędkością znacznie większą niźli osiągi ponaddźwiękowca Concorde. Gdy stałem przed kamerą wówczas, kiedy Kamil dbał o to, bym miał co na wizji do garnka wrzucić, należało precyzyjnie wytłumaczyć widzom, że parmezan to nie to samo, co bakłażan, a wina tokajskie robi się jednak nieco inaczej niż nalewkę babuni. Dziś to raczej oczywistości dla ogółu, również dzięki Kamilowi, który cały czas dzielnie pracuje nad tym, byśmy jedli świadomie i twórczo. Zapis tej fascynującej pracy znajdą Państwo w niniejszej książce. Polecam!"
Robert Makłowicz (www.maklowicz.pl)
Gastrobanda podzielona jest na 7 rozdziałów:
- Sztos, czyli ewolucja branży.
- Waginy, nie jaja, czyli ludzie w pracy.
- Dostawcy. Niekończąca się wojna.
- Okiem obsługi, czyli kilka słów o gościach.
- Od złożenia zamówienia do podania na stół.
- Edukacja.
- Marzenia o posiadaniu knajpy.
W każdym z nich znajdziemy ciekawe opisy i anegdoty, które nie tylko otworzą nam oczy na niektóre sprawy, ale też wprawią w dobry nastrój, wywołując uśmiech na twarzy. Książkę szczerze polecam każdemu.
Znalazłam kilka stron, na których możecie ją zamówić:
1. MegaKsiążki (klik) - cena z 26.07.2016 - 23,85 zł
2. Matras (klik) - cena z 26.07.2016 - 29,99 zł
3. Kulturalnysklep (klik) - cena z 26.07.2016 - 29,99 zł
4. Lub wiecej tutaj (klik)
Dane książki:
Tytuł: „Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś widzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść”
Autorzy: Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski
Wydawnictwa: Smak Słowa i Agora
Premiera: 22 czerwca 2016
Sugerowana cena: 39,90 zł
no no, biegnę do księgarni, LOL :)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja, aczkolwiek nie wiem, czy bym po nią sięgnęła :) wolę thrillery Cobena ;D
OdpowiedzUsuńChętnie poczytam:)
OdpowiedzUsuńCiekawa pozycja!
OdpowiedzUsuńMoże być całkiem niezła! :))
OdpowiedzUsuńFajna książka :)
OdpowiedzUsuńLubię takie książkowe podpowiedzi. Dzięki, już zapisuję w dziale "do przeczytania"
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetna książka. Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuń