Translate

poniedziałek, 18 lipca 2016

Ciasto z rabarbarem, czereśniami i waniliową pianką

Każda gospodyni domowa powinna mieć choćby jeden, niezawodny przepis na szybkie ciasto. I taki właśnie jest ten przepis, który Wam dziś zaprezentuję. Ciasto zawsze się udaje i co najważniejsze, smakuje każdemu. Korzystając, że sezon na rabarbar i czereśnie jeszcze trwa, warto jest szybciutko upiec. Tak bez okazji, by zabrać do pracy, do kawy, czy herbaty, albo by poczęstować kogoś kogo lubimy ;) Zapraszam!


SKŁADNIKI: (blaszka ok. 25x30cm)
Ciasto:
  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g masła 
  • 120 g cukru pudru
  • 6 żółtek (jaja M)
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
  • 6 białek 
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 op. budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 0,5 szklanki oleju 
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 3-4 długie gałązki rabarbaru + łyżka cukru
  • duża garść czereśni
PRZYGOTOWANIE:

1. Owoce myjemy i osuszamy. Rabarbar kroimy w centymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem i odkładamy, czereśnie drylujemy. 

2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

3. Białka umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Do piany dodajmy stopniowo cukier, a gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie i olej. Wszystko miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto. 

4. Na piankę wykładamy równo wszystkie owoce.

5. Na owoce ścieramy schłodzone ciasto (na tarce o grubych oczkach). Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 min. Po upieczeniu schładzamy i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Super ciasto, mniam ... takie połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto z rabarbarem :) lekko słodkie i lekko kwaskowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ah.. mój mąż je uwielbia ;-) staram się je robić ale i tak moja mam jest w tym mistrzynią! ! chociaż ten na zdjęciu nie odstaje os ideału mojego ;) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się zasmaczyście :d
    Mega przepis, koniecznie muszę kiedyś wypróbowac ;p
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię to ciasto i robię z różnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbar budzi moje mieszane uczucia...ale u ciebie wygląda kusząco. Może jednak coś w nim jest?

    OdpowiedzUsuń