Każda gospodyni domowa powinna mieć choćby jeden, niezawodny przepis na szybkie ciasto. I taki właśnie jest ten przepis, który Wam dziś zaprezentuję. Ciasto zawsze się udaje i co najważniejsze, smakuje każdemu. Korzystając, że sezon na rabarbar i czereśnie jeszcze trwa, warto jest szybciutko upiec. Tak bez okazji, by zabrać do pracy, do kawy, czy herbaty, albo by poczęstować kogoś kogo lubimy ;) Zapraszam!
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 120 g cukru pudru
- 6 żółtek (jaja M)
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 op. budyniu waniliowego (bez cukru)
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3-4 długie gałązki rabarbaru + łyżka cukru
- duża garść czereśni
PRZYGOTOWANIE:
1. Owoce myjemy i osuszamy. Rabarbar kroimy w centymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem i odkładamy, czereśnie drylujemy.
2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
3. Białka umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Do piany dodajmy stopniowo cukier, a gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie i olej. Wszystko miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto.
4. Na piankę wykładamy równo wszystkie owoce.
5. Na owoce ścieramy schłodzone ciasto (na tarce o grubych oczkach). Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 min. Po upieczeniu schładzamy i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Super ciasto, mniam ... takie połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńTa waniliowa pianka jest najpyszniejsza
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem :) lekko słodkie i lekko kwaskowe :)
OdpowiedzUsuńah.. mój mąż je uwielbia ;-) staram się je robić ale i tak moja mam jest w tym mistrzynią! ! chociaż ten na zdjęciu nie odstaje os ideału mojego ;) mniam!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się zasmaczyście :d
OdpowiedzUsuńMega przepis, koniecznie muszę kiedyś wypróbowac ;p
Pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
bardzo lubię to ciasto i robię z różnymi owocami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho!!!
OdpowiedzUsuńRabarbar budzi moje mieszane uczucia...ale u ciebie wygląda kusząco. Może jednak coś w nim jest?
OdpowiedzUsuń