Ta sałatka to hit każdej imprezy. Naprawdę! Pierwszy raz ją jadłam na Sylwestra i od tego czasu jest moim numerem 1. Przepis na nią dostałam od koleżanki, więc szybciutko dzielę się nim z Wami. Może zagości na Waszym stole w najbliższy weekend? A przyznam, że jest warta salonów :)
Ps. Dziękuję Martuś :)
SKŁADNIKI: duża, szklana miska
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić np. łopatkę) + łyżka oleju
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g pieczarek + 3 łyżki małsa/oleju
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 czerwone cebule
- 300-500 g pomidorków koktajlowych
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 6 łyżek majonezu
- 200 g startego sera żółtego
- 1 op. nachos (np. solone)
- sól i pieprz
- papryka mielona słodka i ostra
- 4 ząbki czosnku
Wszystkie warzywa tego wymagające myjemy. a warzywa z puszki odsączamy.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni i na odrobinie tłuszczu podsmażamy mięso, które przyprawiamy 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem i paprykami. W połowie smażenia dodajemy cebulę, a gdy ta zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu. Studzimy.
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, mielonymi paprykami i dobrze mieszamy.
W misce układamy warstwowo:
- porwana sałata
- pokrojone na pół pomidorki koktajlowe
- mięso mielone
- pieczarki
- kukurydzę
- fasolkę
- cały sos
- tarty ser
- pokruszone nachos (1/2 opakowania)
Resztę nachos układamy w misce, tworząc koronę. Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Rada: Jeśli chcecie, by Wasza sałatka nie zaszła szybko wodą, sos, ser i chipsy należy wyłożyć przed samym podaniem na stół.
Pysznosci, przy najbliższej okazji na pewno spróbuję :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSałatka wyglądaja wspaniale i zachęcająco!
OdpowiedzUsuńw tym roku zrobiłam Gyrosa, ale tę sałatkę też mam na swojej liście do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze jej nie robiłam, ale do wypróbowania czeka na liście :)
OdpowiedzUsuńTa sałatka zawsze robi wrażenie. A na dodatek jest pyszna. Dobrze, że o niej przypomniałaś:))
OdpowiedzUsuńRobiłam na Święta, znajomym smakowała na tyle, że na Sylwestra też się jej domagali :P super jest :) pozdrawionka :*
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :):*
UsuńJa zrobiłam mi ten jogurt wogóle nie pasuje
OdpowiedzUsuńto nie jedz
UsuńJa zrobiłam z moim własnym sosem czosnkowym 😀Pierwsza klasa wszyscy się zajadają i powtarzają przepis 😀Polecam przepysznie
OdpowiedzUsuńTrochę zielonego dla zdrowia i czerwonego dla uciechy. I ta chrupiąca korona. Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuń