Przepis na Biały Lion krążył w Internecie od dłuższego czasu. Zapisałam go i czekałam na odpowiednią okazję. No i udało się. Bardzo smacznie ciacho. Mimo kilku warstw, które są bardzo efektowne, jest łatwe w przygotowaniu. Biały Lion zyskał poparcie w rodzinie i pewnie jeszcze nie raz trafi na nasz stół. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na dużą blachę, ok. 29x35 cm)
Ciasto - 2 biszkopty:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g białej czekolady (startej na drobnych oczkach)
Krem:
- 4 żółtka
- 4 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1,5 kostki miękkiego masła
Dodatkowo:
- puszka (510 g) masy kajmakowej
- 100 g preparowanego ryżu
- 100 g prażonych orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopty: Najlepiej przygotować 2 duże blachy, w innym wypadku po upieczeniu pierwszego biszkoptu i po schłodzeniu blachy, należy na niej upiec drugi biszkopt.
Mąki najlepiej wymieszać i przesiać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli, dodając po kilka łyżek cukru. Wciąż miksując dodajemy po żółtku, a następnie mieszankę mąk. Na samym końcu do masy wmieszać startą czekoladę. Masę dzielimy na dwie równe części, wykładamy na blachy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 10-12 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Ciasta chłodzimy i oddzielamy od papieru do pieczenia.
Masa: 3 szklanki mleka zagotowujemy. W misce miksujemy na gładko 1 szklankę mleka, żółtka, mąki i cukier. Mieszankę wylewamy na gotujące się mleko intensywnie mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Całość studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy masło po 1 łyżce, miksując do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
Ryż: W misce połączyć kajmak z ryżem.
Składanie ciasta: Na spód układamy biszkopt. Na biszkopt wykładamy całość ryżu wymieszanego z kajmakiem, a na ryż wykładamy 1/3 objętości kremu budyniowego. Krem przykrywamy drugim biszkoptem, a na wierzch wykładamy resztę kremu budyniowego. Ciasto dekorujemy orzeszkami ziemnymi (lekko je pokruszyłam) i chłodzimy w lodówce przez co najmniej noc. Smacznego!
Mmm słodka rozkosz :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta to ja lubię :) dzięki za inspiracje, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńciacho idealne na różne imprezy rodzinne :)
OdpowiedzUsuńCiasto na szóstkę, znakomite :)
OdpowiedzUsuńBrzmi karkołomnie, ale co tam:). Lubię wyzwania. Najważniejsze to słodkim akcentem zacząć. Potem może być tylko lepiej:)).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo słodkich i smacznych dni w tym roku.
Świetne odzwierciedlenie smaku mojego ulubionego batona :)
OdpowiedzUsuńZa tym batonem nie przepadam, ale ciasto wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, wygląda i smakuje zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńcześć ponownie, mogłabyś podać dokładnie wymiar blaszki? :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMoja ma 29x35 cm. Pozdrawiam :)
UsuńMiałam przyjemność spróbować - jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńchyba i ja będę musiała go zrobić! wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie , czy te wszystkie warstwy się nie rozwarstwiaja (a szczególnie ta z ryżem)
OdpowiedzUsuń