Placki ziemniaczane... niby takie zwykłe, a jednak polane sosem pieczarkowym smakują jak nigdy. Jest to pyszny pomysł na obiad, który sprawi, że głód szybko do Was nie wróci... Tak, wiem... są tłuste i bardzo kaloryczne, a do tego jeszcze sos na bazie śmietany. Ale przecież zima idzie, więc dodatkowe centymetry są nawet wskazane dla naszego organizmu, by zbyt szybko nie tracił ciepła :) Żarty, żartami, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 20-30 dag pieczarek
- mała cebula
- 150 ml śmietany 18%
- 50 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Placki: Obrane ziemniaki trzemy na tarce lub w robocie kuchennym. Lekko solimy i odstawiamy na bok. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Gdy ziemniaki puszczą sok, lekko je odsączamy. W misce lub robocie kuchennym mieszamy ziemniaki, cebulę, czosnek i mąkę. Całość doprawiamy do smaku. Jeśli czujecie, że masa jest zbyt luźna możecie dodać jeszcze mąkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą nakładamy placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Sos: Umyte pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy pieczarki oraz cebulę i dusimy wszystko przez kilka minut aż zmiękną. Doprawia całość solą i pierzem, a następnie zalewamy wymieszaną śmietaną ze śmietanką. Sos dusimy aż zredukuje swoją objętość i stanie się gęściejszy. Gorącym polewamy gotowe placki ziemniaczane. Smacznego!
moja mama robi z serem żółtym! Są meeega <3
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają meeaga :)
obiad grzechu warty :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń