Translate

poniedziałek, 9 listopada 2015

Placki ziemniaczane z sosem pieczakowym

Placki ziemniaczane... niby takie zwykłe, a jednak polane sosem pieczarkowym smakują jak nigdy. Jest to pyszny pomysł na obiad, który sprawi, że głód szybko do Was nie wróci... Tak, wiem... są tłuste i bardzo kaloryczne, a do tego jeszcze sos na bazie śmietany. Ale przecież zima idzie, więc dodatkowe centymetry są nawet wskazane dla naszego organizmu, by zbyt szybko nie tracił ciepła :) Żarty, żartami, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

Placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos:
  •  20-30 dag pieczarek
  • mała cebula
  • 150 ml śmietany 18%
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Placki: Obrane ziemniaki trzemy na tarce lub w robocie kuchennym. Lekko solimy i odstawiamy na bok. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Gdy ziemniaki puszczą sok, lekko je odsączamy. W misce lub robocie kuchennym mieszamy ziemniaki, cebulę, czosnek i mąkę. Całość doprawiamy do smaku. Jeśli czujecie, że masa jest zbyt luźna możecie dodać jeszcze mąkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą nakładamy placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Sos: Umyte pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy pieczarki oraz cebulę i dusimy wszystko przez kilka minut aż zmiękną. Doprawia całość solą i pierzem, a następnie zalewamy wymieszaną śmietaną ze śmietanką. Sos dusimy aż zredukuje swoją objętość i stanie się gęściejszy. Gorącym polewamy gotowe placki ziemniaczane. Smacznego!




3 komentarze: