Translate

poniedziałek, 20 lipca 2015

Szybkie ciasto ze śliwkami

Idąc bazarkiem natknęłam na piękne, ciemne śliwki. Pani sprzedawczyni była na tyle miła, że pozwoliła mi jedną skosztować. Była słodka, a dzięki jej skórce zarazem kwaśna. Tak mi smakowała, że kupiłam ich nie tylko do zjedzenia na surowo, ale też do weekendowego ciasta. 
A ciasto, które Wam przedstawiam to wypiek w sam raz dla leniuchów. Robi się je szybciutko i nie wymaga większych zdolności - zawsze mi wychodzi. Zapraszam! 


SKŁADNIKI:
  • 50 dag ciemnych śliwek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g roztopionej margaryny lub masła
PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po troszce dodajemy do ubijanej masy. Na końcu wciąż miksując wlewamy malutkim ciurkiem chłodną margarynę/masło. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 27,5 x 22,5 cm wtapiając w nie umyte, wypestkowane i przekrojone na cztery części śliwki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 50-60 min do "suchego patyczka". Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto, fajnie, że są śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie!
    Leci mi ślinka i chce się pędzić do kuchni...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, fajnie, że są śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny przepis na lato!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale puszyste wyszło! idealne na piknik

    OdpowiedzUsuń
  6. to teraz się zacznie śliwkowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie pozbierałyśmy śliwki z ogrodu więc wygląda na to, ze wypróbujemy kolejny Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczorajszy pierwszy wypiek okazał się takim hitem, że dziś już drugie się piecze! Może ruszy masowa produkcja Twojego ciasta ze śliwkami :) Wszystkim polecam ten przepis - ciasto jest lekkie, żółciutkie i po prostu pyszne!

      Usuń