Owocowe sushi to moja propozycja na konkurs Taste The Summer by Almette Fruit, który odbył się w zeszłą sobotę w Warszawie. Tak przygotowany deser pięknie ozdobi Wasz stół, a mimo, że są łatwe w przygotowaniu, wzbudzą podziw rodziny i przyjaciół. Wspaniały, letni smak zagwarantują sezonowe owoce. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
Naleśniki:
- 100 g przesianej mąki
- szczypta soli
- 2 jaja (rozmiar L)
- 250 ml zimnego mleka
- pół łyżeczki kurkumy
- olej w sprayu do natłuszczenia patelni (teflonowa o rozmiarze 24 cm)
- serek Almette fruit z Gruszką i Jabłkiem
- 250 g ryżu do sushi
- 250 - 300 ml mleka do ugotowania ryżu
- duża garść truskawek (bez szypułek i umytych)
- duża garść malin (umytych)
- skórka otarta z połowy limonki
- 30 g dobrej jakościowo czekolady deserowej
- mleko potrzebne do jej rozpuszczenia
PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki:
Mąkę, sól oraz jaja mieszamy mikserem na najniższym poziomie lub trzepaczką, następnie powoli dodajemy mleko, mieszając aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół i jedno z nich mieszamy z kurkumom, następnie odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, delikatnie natłuszczamy (najlepiej pomóc sobie ręcznikiem papierowym, by tłuszczu nie było za dużo) i smażymy z obu stron cienkie naleśniki.
Ryż:
Gdy odstawimy ciasto na naleśniki, w tym czasie przygotowujemy ryż. Przekładamy go do małego garnka, do którego mamy dopasowaną pokrywkę. Ryż płuczemy czterokrotnie w wodzie, następnie zalewamy go mlekiem i zagotowujemy. Po zagotowaniu gaz zmniejszamy na bardzo mały i gotujemy ryż 15 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, a ryż zostawiamy jeszcze pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Sos:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka na gładki, lśniący sos.
Sushi:
Truskawki jeśli są zbyt duże, kroimy na ćwiartki. Na chłodnym naleśniku rozprowadzamy ugotowany ryż, zostawiając na końcu 2 cm by naleśnik mógł się w tym miejscu skleić. Naleśnik najlepiej roluje się za pomocą maty bambusowej do sushi, ale i bez niej sobie poradzicie. Na wysokości 1/3 naleśnika wykładamy serek Almette fruit z Gruszką i Jabłkiem, posypujemy go skórką z limonki, układamy w dwóch rzędach owoce i ściśle zawijamy. Ruloniki po zrolowaniu odkładamy na 15 minut, po tym czasie bardzo ostrym nożem kroimy na 2 cm kawałki. Podajemy wraz z sosem czekoladowym oraz miętą.
Bardzo ciekawy pomysł :) I wygląda efektownie. Gratuluje wygranej w I etapie i zazdroszcze wspaniałej zabawy w Warszawie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa gwarantuję, że pyszny:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie taki deser wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na deser i inne podanie naleśników :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł:)) Zabawny i smaczny. Trzymam kciuki na konkursie i życzę zwycięstwa:))
OdpowiedzUsuń