Od kilku dni jestem na diecie, która opiera się głównie na zdrowych, nieprzetworzonych składnikach. Jak wiadomo wiosna zleci jak z bicza strzelił (mimo, że za oknem nadal smutno) i ani się obejrzymy, a nastanie lato. Następnie sezon bikini i krótkich spódniczek, a ja wciąż niechętnie zamieniam zimowe, luźne ciuchy na te dopasowane, wstydząc się nagromadzonych, zbędnych kilogramów. Idąc za tą myślą w mojej lodówce znalazły się głównie owoce i warzywa, a w szafce zdrowe kasze i brązowy ryż. Dziś po jaglanym obiedzie przyszedł czas na kolacyjną sałatkę z fasolką, która jest dobrym źródłem białka. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 puszka białej fasolki
- pół małej, czerwonej cebuli
- pół słoika suszonych pomidorów (ok. 70g)
- 120 g fety
- duża garść roszponki lub rukoli
- Dressing: 1/4 oleju z suszonych pomidorów, łyżeczka octu balsamicznego, płaska łyżeczka oregano, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę dobrze odcedzamy. Cebulkę i suszone pomidory drobno kroimy, fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki (fasolkę, cebulę, pomidory, fetę i roszponkę) łączymy w misce. Przygotowujemy dressing z podanych składników i po troszku dodajemy do sałatki. Jeśli uznamy, że jest go za dużo, wtedy nie wlewać całości (może się tak zdarzyć, gdy słabo odcedzimy fasolkę). Całość mieszamy. Smacznego!
prosto, a jak smacznie!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna propozycja!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńulala.. zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, ze fasola nie zawsze jest doceniana. tym bardziej cieszę się z Twojego przepisu, gdyż bardzo lubię fasolę pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńPoproszę porcję, to musi być świetne.
OdpowiedzUsuńpychota, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńProsta, smaczna i zdrowa, takie sałatko lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńJa też nie lubię przetworzonego jedzenia.
Bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis, tym bardziej że uwielbiam fasolę :D
OdpowiedzUsuń