Dzisiaj Tłusty Czwartek, z tej okazji mam dla Was przepis na przekąskę, która wyjątkowo mi zasmakowała. To hiszpańskie churros. Są łatwe w wykonaniu, a smakują wyśmienicie. Podaje się je z sosem czekoladowym lub zajada posypane cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu. Przepis podaję w niezmienionej formie, ponieważ takie są najlepsze. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na duży talerz)
- 250 ml wody
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia (można użyć smalcu)
PRZYGOTOWANIE:
Wodę, masło, cukier oraz sól umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawiamy do ostudzenia. Teraz do masy dodajemy jajka i dobrze miksujemy. Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Masę wyciskamy nad garnkiem bezpośrednio do tłuszczu przecinając poszczególne kawałki natłuszczonymi nożyczkami. Smażymy na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Rada: churros najlepiej smakują świeże, wtedy są chrupiące i mięciutkie w środku.
Piękne!
OdpowiedzUsuńTo moja wielka słabość...
Zapraszam na pączka.
Może zrobię, ciekawe czy wyjdą.
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla tradycyjnych pączków! :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńO tak, tak! Churros z każdym dodatkiem:czekoladą, karmelem, cukrem pudrem. Byle było ich duuuuuużo:))
OdpowiedzUsuńOooo coś fajnego i innego niż pączki :) !
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam churros! Muszę koniecznie zrobić - na własną zgubę ;)
OdpowiedzUsuń