Translate

środa, 2 kwietnia 2014

Camembert w panierce

Jako amator serów szukam jak najwięcej możliwości wykorzystania ich w moim codziennym jadłospisie. Smażony camembert w panierce i to podwójnej - do obiadów typu fit raczej nie należy. Ale przecież raz się żyje! Zresztą można go podać ze zdrową surówką i udawać, że przecież wcale się nie odchudzamy! Do lata jeszcze mamy czas... 


SKŁADNIKI:

- 1 camembert (dobrej jakości)
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dwa talerze. Na jednym roztrzep jajko ze szczyptą soli i pieprzu, a na drugi wysyp dużą garść bułki tartej. Camembert dokładnie obtocz w jajku a następnie w bułce, czynność tę powtórz jeszcze raz. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż ser z każdej strony na złoto. Przygotowany w ten sposób camembert wspaniale smakuje z żurawiną lub sosem słodko-kwaśnym. Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Tak jakos przypadkiem akurat dzis kupiłam camembert :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taki camembert w panierce, z powodzeniem może zastąpić kotlet na obiad i masz rację - z dobrą surówką będzie stanowił sycący obiad. Ja najchętniej podaję z żurawiną i gruszką lub ostrym sosem jogurtowym - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dałabym się pokroić za takie pyszności. Tak zamoczyć kawałek bagietki w miękkich serowych wnętrznościach!
    Szkoda, że do sklepu z camembertem tak daleko:))

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ ci się panierka trzyma! Mi nigdy :(
    Bombowe połączenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam!:) a też zawsze camembert robię z podwójną panierką by się trzymała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię camemberta w panierce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam sera pleśniowego w panierce, musi ciekawie smakować, świetna przystawka na zbliżające się święta :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno już takiego dania nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno już takiego dania nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam w takiej wersji:) Wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń