Jako amator serów szukam jak najwięcej możliwości wykorzystania ich w moim codziennym jadłospisie. Smażony camembert w panierce i to podwójnej - do obiadów typu fit raczej nie należy. Ale przecież raz się żyje! Zresztą można go podać ze zdrową surówką i udawać, że przecież wcale się nie odchudzamy! Do lata jeszcze mamy czas...
SKŁADNIKI:
- 1 camembert (dobrej jakości)
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj dwa talerze. Na jednym roztrzep jajko ze szczyptą soli i pieprzu, a na drugi wysyp dużą garść bułki tartej. Camembert dokładnie obtocz w jajku a następnie w bułce, czynność tę powtórz jeszcze raz. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż ser z każdej strony na złoto. Przygotowany w ten sposób camembert wspaniale smakuje z żurawiną lub sosem słodko-kwaśnym. Smacznego!
Tak jakos przypadkiem akurat dzis kupiłam camembert :>
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki camembert w panierce, z powodzeniem może zastąpić kotlet na obiad i masz rację - z dobrą surówką będzie stanowił sycący obiad. Ja najchętniej podaję z żurawiną i gruszką lub ostrym sosem jogurtowym - pyszności :)
OdpowiedzUsuńDałabym się pokroić za takie pyszności. Tak zamoczyć kawałek bagietki w miękkich serowych wnętrznościach!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że do sklepu z camembertem tak daleko:))
ależ ci się panierka trzyma! Mi nigdy :(
OdpowiedzUsuńBombowe połączenie! :D
uwielbiam!:) a też zawsze camembert robię z podwójną panierką by się trzymała:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię camemberta w panierce :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam sera pleśniowego w panierce, musi ciekawie smakować, świetna przystawka na zbliżające się święta :))
OdpowiedzUsuńDawno już takiego dania nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDawno już takiego dania nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam w takiej wersji:) Wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuń