Translate

poniedziałek, 13 maja 2013

Pulpety mięsno-warzywne w sosie pieczarkowym Tarsmak

Jeśli potrzebujecie inspiracji na szybki i zarazem pyszny obiad polecam wypróbować przepis na aromatyczne pulpeciki z mięsa mielonego i warzyw zatopione w sosie pieczarkowym, którego miałam możliwość przetestowania. Recenzję znajdziecie pod przepisem. Zapraszam! 



SKŁADNIKI:

- 40 dag mielonej łopatki
- mała marchewka
- 8-10 dag selera
- 5 małych pieczarek
- 3 gałązki natki pietruszki
- 4 liście młodej kapusty pekińskiej
- jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, bazylia, czosnek
- gotowy sos pieczarkowy Tarsmak
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myjemy i obieramy. Przygotowujemy dużą miskę. Marchew, seler i pieczarki trzemy na grubych oczkach, miękkie części liści kapusty oraz natkę siekamy. Dodajemy do warzyw mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, z której formujemy 9-10 niedużych pulpetów. Rozgrzewamy olej na patelni o wysokich ściankach i obsmażamy na niej kulki mięsne. Odlewamy tłuszcz i zalewamy pulpety gotowym sosem. Dusimy ok. 10 minut pod przykryciem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Nawiązując do gotowego sosu pieczarkowego polskiej firmy Tarsmak muszę przyznać, że miło mnie zaskoczył. Osobiście nie kupuję gotowych sosów, ponieważ wychodzę z założenia, że ich domowe przygotowanie nie wymaga zbyt wielkiej pracy i nakładu czasu, jednak zdarza się, że zupełnie nie mamy czasu na przygotowanie posiłku i wtedy taki gotowy sos może uratować nas przed głodem. 


Sos zaskoczył mnie już samym zapachem pieczarek ze śmietaną. Jest gęsty i widać w nim pokrojone grzybki. W smaku bardzo przypomina ten domowy. Nawet na zimno był apetyczny. Słoiczek spokojnie wystarcza na obiad dla 4 osób. Nadaje się na zimno lub ciepło do różnych mięs,  warzyw, makaronów, zapiekanek, kanapek czy zimnych przekąsek. Mogę go stanowczo polecić. 


Skład sosu:
pieczarka świeża (35%), woda, cebula, olej roślinny, skrobie modyfikowane, sól, ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, żółtko jaja kurzego w proszku, stablizatory, aromat, przyprawy i lubczyk suszony.


W celu bliższego poznania marki Tarsmak odsyłam na stronę http://pinterest.com/tarsmak/.

7 komentarzy:

  1. jak na gotowy sos to rzeczywiście ma sporo tych pieczarek:) a taki sosik to mój ulubiony:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też nie kupuję gotowych-wolę domoweee :)
    A u mnie pulpeciki w sosie koperkowym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Hihi też zrobiła z tym sosem pulpety. Bardzo nam smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma jak swój sosik, ale jak bardzo się spieszymy to czasem można iść na skróty:)

    OdpowiedzUsuń