Przechodząc koło warzywniaka zauważyłam pięknego bakłażana, który zachęcał mnie do zakupu swą lśniącą skórką. Nie zastanawiając się zbyt długo wylądował w moim koszyczku i powędrował ze mną do domu. Już od dawna miałam ochotę na grillowane roladki z ricottą.
Wracając jednak do samego warzywa - w istocie jest to owoc Psianki podłużnej. Ma sporo witamin i mikroelementów, do tego jest niskokaloryczny i ma właściwości odtruwające. Badania wykazują, że skutecznie obniża poziom cholesterolu w organiźmie. Pamiętajmy jednak, by nie obierać go ze skórki, która zawiera cenne składniki.
SKŁADNIKI:
- bakłażan
- ok. 150 g sera Ricotta
- łodyga zielonej pietruszki
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Serek mieszamy z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Umytego bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Można posolić go, odstawić na 10 min by puścił soki i stracił goryczkę, jednak ja tego nie robię. Plasterki warzywa grillujemy z oliwą na patelni grillowej z obu stron. Każdy schłodzony plaster smarujemy serkiem i rolujemy. Można przekłuć je wykałaczką i ozdrobić ziołami. Smacznego!
CZĘSTUJE SIE WŁASNIE JEDNA ROLADKĄ :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, poproszę jedną:D
OdpowiedzUsuńSuper :)!Porywam kilka bo ostatnio bardzo się polubiliśmy z Panem Bakłażanem ;)
OdpowiedzUsuńOd dawna przymierzam się do zrobienia pieczonego bakłażana być może będzie on w takiej postaci ;)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi się ciepłe lato.
Mmmmmm...
super! bakłażan i czosnek bardzo mi pasuje
OdpowiedzUsuńale bajerancko podane! :)
OdpowiedzUsuńBakłażan jest super. W połączeniu z serkiem jest obłędny. A doprawiony czosnkiem i ziołami jest skończoną doskonałością. Ślinka mi leci na widok twoich zdjęć. Och!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:))
ale pyszności:) nie mogę się teraz oderwać od tego widoku:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń