Translate

poniedziałek, 10 września 2012

Amerykańskie Pancakes z syropem klonowym

Weekendowe śniadanie - nie ma nic lepszego. Delikatne ciasto połączone ze słodyczą syropu klonowego, który dodaje amerykańskiego detalu w naszej polskiej codzienności. Polecam :)



SKŁADNIKI:

- 4 płaskie łyżki masła
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej


PRZYGOTOWANIE:

Masło roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Połączyć żółtka, jaja, mleko, proszek do pieczenia, cukier i mąkę. Mieszać, aż powstanie gęsta masa. Dodać masło. Następnie dodać pianę i bardzo ostrożnie wymieszać. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu formując małe placuszki (u mnie 3/4 chochli). Podawać z syropem klonowym lub innym dodatkiem. Smacznego!

Z dziećmi i dla dzieciSmakołyki na pikniki

10 komentarzy:

  1. Muszę w końcu zakupić syrop klonowy.
    A placuszki pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie zwykłe, proste placki z syropem, pychota :) I śliczne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że na takie śniadania mogę już sobie pozwalać wyłącznie w weekendy :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota! Wygladaja slicznie jak w Golden Nugget Pancake House :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja babcia mieszka w Kanadzie.
    Poprosiłam ją ,że jak wróci tam z powrotem to ,żeby wysłała mi w paczce taki syrop klonowy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha ;) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Zjadłabym teraz pancakes... Syropu klonowego nigdy nie próbowałam, ciekawa jestem jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma podobny smak do miodu, ale jego slodycz przełamuje hmmm dziwny smak klonu - trzeba spróbować - nie da się opisać :D

      Usuń
    2. wspaniale wygladaja:) poprosze kilka na wynos:)

      Usuń