Weekendowe śniadanie - nie ma nic lepszego. Delikatne ciasto połączone ze słodyczą syropu klonowego, który dodaje amerykańskiego detalu w naszej polskiej codzienności. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- 4 płaskie łyżki masła
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Połączyć żółtka, jaja, mleko, proszek do pieczenia, cukier i mąkę. Mieszać, aż powstanie gęsta masa. Dodać masło. Następnie dodać pianę i bardzo ostrożnie wymieszać. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu formując małe placuszki (u mnie 3/4 chochli). Podawać z syropem klonowym lub innym dodatkiem. Smacznego!
Muszę w końcu zakupić syrop klonowy.
OdpowiedzUsuńA placuszki pyszne!
Zjadłabym takie zwykłe, proste placki z syropem, pychota :) I śliczne Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że na takie śniadania mogę już sobie pozwalać wyłącznie w weekendy :(
OdpowiedzUsuńPychota! Wygladaja slicznie jak w Golden Nugget Pancake House :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Moja babcia mieszka w Kanadzie.
OdpowiedzUsuńPoprosiłam ją ,że jak wróci tam z powrotem to ,żeby wysłała mi w paczce taki syrop klonowy:)
Pycha ;) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Zjadłabym teraz pancakes... Syropu klonowego nigdy nie próbowałam, ciekawa jestem jego smaku.
OdpowiedzUsuńMa podobny smak do miodu, ale jego slodycz przełamuje hmmm dziwny smak klonu - trzeba spróbować - nie da się opisać :D
Usuńwspaniale wygladaja:) poprosze kilka na wynos:)
Usuń