Translate

niedziela, 5 listopada 2017

Zupa rybna z krewetkami

Bardzo esencjonalna zupa. Można ją przygotować z dowolnie wybranych ryb. Jest gęsta, dzięki czemu bardzo syta. Moja wersja zupy rybnej nie jest zdominowana smakiem ryb, dlatego polubią ją nawet Ci, którzy za rybami nie przepadają. Zapraszam :)


SKŁADNIKI:

  • filet z dorsza (ok. 30 dag)
  • 2 dzwonka z łososia
  • 10 dużych krewetek
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i białej części pora, natka pietruszki
  • 2 duże liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 0,5 cm obranego korzenia imbiru
  • 1,6 l wody
  • ...................................................
  • 3 szalotki lub czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 marchewki
  • ok. 4-5 cm czerwonej papryki chilli (jeśli jest ostra, usuwamy pestki)
  • ....................................................
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, sok z połowy cytryny, świeży koperek

PRZYGOTOWANIE:

1. Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku o grubym dnie wraz z imbirem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy bulion - co najmniej 45 minut.

2. Szalotki i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, a chilli w plasterki. Marchew myjemy, trzemy na grubych oczkach.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajmy paprykę. Smażymy 2 minuty, następnie dodajemy szalotki, chilli oraz czosnek i smażymy mieszając. Po kolejnych 2 minutach dodajemy marchewkę i jeszcze chwilkę smażymy. Teraz dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Całość dusimy 2 minuty.

4. Ryby i krewetki myjemy pod zimną wodą, oczyszczamy, usuwamy ości. Ryby kroimy na mniejsze kawałki.

5. Gotowy bulion odcedzamy do czystego garnka, dodajemy do niego zawartość patelni i doprowadzamy do wrzenia. Teraz całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do zupy dodajemy ryby i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki i jeszcze gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy gorącą z dobrym pieczywem posypaną natką pietruszki lub koperku. Smacznego!

Rady: Zupę przygotujecie z dowolnych ryb. Bulion można przygotować też na resztkach z ryb (płetwy, kręgosłup, głowy). Jeśli zupa jest zbyt wodnista, można zaprawić ją rozkłóconym wcześniej jajkiem.


3 komentarze: