Translate

wtorek, 21 listopada 2017

Curry z kalafiora z mlekiem kokosowym

Uwielbiam curry za jego wachlarz możliwości. Mięsne, czy z samych warzyw - zawsze jest pyszne.  Dodatkowo jest to danie łatwe, przyjemne i szybkie w przygotowaniu. Dziś zapraszam Was na wegańskie curry z kalafiora z mlekiem kokosowym oraz kremowym ryżem. 


SKŁADNIKI: (dla 4 osób)

  • 1 kalafior
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka posiekanych liści limonki kafir
  • 1 łyżka sezamu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (dobrej jakości)
  • 1 puszka pomidorów (dobrej jakości)
  • 3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
  • 2 woreczki ryżu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 500 ml wody
  • płaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, a kalafior dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa układamy oddzielnie.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy pastę i przyprawę curry, a po chwili dodajemy czosnek, imbir oraz sezam. Całość chwilkę smażymy. Jeśli chcemy by danie było ostrzejsze, można dodać więcej pasty curry lub papryczki chilli.

3. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew i kalafiora i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy mlekiem i pomidorami z puszki, dodajemy liście limonki kafir. Gotujemy do miękkości.

4. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym oraz wodą, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

5. Gotowe curry doprawiamy solą i podajemy kremowym ryżem. Smacznego

3 komentarze:

  1. Ubóstwiam to danie! Wszelkie odmiany curry o tej porze roku są mile widziane :D :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry bardzo lubię i robię w różnych formach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda i smakuje pysznie. Też przygotowałam w takich foremkach :) Ale się rodzinka zachwycała!

    OdpowiedzUsuń