Uwielbiam curry za jego wachlarz możliwości. Mięsne, czy z samych warzyw - zawsze jest pyszne. Dodatkowo jest to danie łatwe, przyjemne i szybkie w przygotowaniu. Dziś zapraszam Was na wegańskie curry z kalafiora z mlekiem kokosowym oraz kremowym ryżem.
SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
- 1 kalafior
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka posiekanych liści limonki kafir
- 1 łyżka sezamu
- 50 ml sosu sojowego
- 1 puszka mleka kokosowego (dobrej jakości)
- 1 puszka pomidorów (dobrej jakości)
- 3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- 2 woreczki ryżu
- 200 ml mleka kokosowego
- 500 ml wody
- płaska łyżeczka soli
1. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, a kalafior dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa układamy oddzielnie.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy pastę i przyprawę curry, a po chwili dodajemy czosnek, imbir oraz sezam. Całość chwilkę smażymy. Jeśli chcemy by danie było ostrzejsze, można dodać więcej pasty curry lub papryczki chilli.
3. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew i kalafiora i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy mlekiem i pomidorami z puszki, dodajemy liście limonki kafir. Gotujemy do miękkości.
4. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym oraz wodą, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
5. Gotowe curry doprawiamy solą i podajemy kremowym ryżem. Smacznego
Ubóstwiam to danie! Wszelkie odmiany curry o tej porze roku są mile widziane :D :)
OdpowiedzUsuńCurry bardzo lubię i robię w różnych formach :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje pysznie. Też przygotowałam w takich foremkach :) Ale się rodzinka zachwycała!
OdpowiedzUsuń