Przepis na to danie otrzymałam od mojej p. Dietetyk - Adrianny Barczyńskiej i od razu mi się spodobał. Cukinia, którą tak bardzo lubię i na którą aktualnie zaczyna się sezon oraz kurczak, którego jem na miliard sposobów, strzał w dziesiątkę. Bigos ten, czy potrawkę (zwał jak zwał) podaję z kromką żytniego chleba i pomysł na fit obiad gotowy. Danie jest syte, ale lekkie dla żołądka. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut i można je zrobić na dwa dni. Zapraszam :)
SKŁADNIKI: (dla 1 osoby)
- 1 średnia cukinia (300g)
- 150 g filetu z kurczaka
- 1/2 małej cebuli (25g)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- 2 kromki chleba żytniego
PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę później dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy ok. 5 minut.
2. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem aż zmięknie.
3. Gdy cukinie zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Całość wykładamy na talerz, podajemy z żytnim chlebem. Smacznego.
Jeśli jesteście zainteresowani profesjonalną dietą, zapraszam Was na stronę Ady - Dobry Dietetyk
super pomysł :) zapisuję do wypróbowania! :) oprócz chleba fajnie będzie się też komponować z kaszą :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Ja zamiast przecieru dodaję pomidory suszone i do smaku oliwę z tych pomidorów oraz łyżkę gęstej śmietany (wersja dla nieliczących kalorii) lub jogurtu (dla liczących kalorie):) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajny przepis , muszę wypróbować , proszę o więcej takich przepisów
OdpowiedzUsuńSzybkie, smaczne i zdrowe. Super :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowuję ten przepis - mam nadzieje, że będzie pyszny bo same dobre składniki!
OdpowiedzUsuń