Translate

wtorek, 30 maja 2017

Bigos z cukinii i kurczaka

Przepis na to danie otrzymałam od mojej p. Dietetyk - Adrianny Barczyńskiej i od razu mi się spodobał. Cukinia, którą tak bardzo lubię i na którą aktualnie zaczyna się sezon oraz kurczak, którego jem na miliard sposobów, strzał w dziesiątkę. Bigos ten, czy potrawkę (zwał jak zwał) podaję z kromką żytniego chleba i pomysł na fit obiad gotowy. Danie jest syte, ale lekkie dla żołądka. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut i można je zrobić na dwa dni. Zapraszam :)


SKŁADNIKI: (dla 1 osoby)

  • 1 średnia cukinia (300g)
  • 150 g filetu z kurczaka 
  • 1/2 małej cebuli (25g)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 kromki chleba żytniego

PRZYGOTOWANIE:

1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę później dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy ok. 5 minut.

2. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem aż zmięknie.

3. Gdy cukinie zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Całość wykładamy na talerz, podajemy z żytnim chlebem. Smacznego.


Jeśli jesteście zainteresowani profesjonalną dietą, zapraszam Was na stronę Ady - Dobry Dietetyk


4 komentarze:

  1. super pomysł :) zapisuję do wypróbowania! :) oprócz chleba fajnie będzie się też komponować z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Ja zamiast przecieru dodaję pomidory suszone i do smaku oliwę z tych pomidorów oraz łyżkę gęstej śmietany (wersja dla nieliczących kalorii) lub jogurtu (dla liczących kalorie):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis , muszę wypróbować , proszę o więcej takich przepisów

    OdpowiedzUsuń