Translate

wtorek, 14 czerwca 2016

Tort Leśny Mech

Była okazja, więc był tort. Tort na bazie ciasta o zaskakującej nazwie Leśny Mech. 
Swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, który w zupełności w cieście nie jest wyczuwalny. 
Całość przełożona lekką, bitą śmietaną z dodatkiem truskawek. Na wierzchu pestki granatu - i gotowe!  Pyszny, letni tort, który zachwyci każdego. Zapraszam :)


SKŁADNIKI: (moja tortownica ma 23 cm)
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mrożonego szpinaku (lub 300 g świeżego, zmiksowanego)
  • 4 jaja rozm. L
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Krem:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • garść truskawek
  • pestki z granatu 
Poncz:
  • 1/4 szklanki mocnej, słodkiej herbaty z cytryną
PRZYGOTOWANIE:

Szpinak odmrozić i dokładnie odsączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli i cukrem (na najwyższych obrotach). Do jaj wlewać powolutku olej wciąż miksując, ale już na najniższych obrotach.
Teraz dodać szpinak, a na końcu mąki i zmiksować. Ciasto wylać do tortownicy, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia i upiec w nagrzanym piekarniku do 170-180 st.C przez ok. 60 min. do suchego patyczka. Upieczone, wystudzić i przekroić na 3 blaty, w tym jeden - ten z wierzchu ma być najcieńszy i należy go skruszyć rękoma. Każdy blat obficie polać herbacianym ponczem.

Krem: Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Do kremu wmieszać truskawki. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim. Następnie wyłożyć resztę kremu i całość obsypać pokruszonym ciastem. Na wierzch wysypać pestki granatu. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego!



11 komentarzy: