Translate

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Zupa rybna z owocami morza

Dziś chciałam Wam zaprezentować zupę pomidorową wraz z rybą i owocami morza. Jest to moja interpretacja zupy, którą namiętnie zamawia mój mąż w jednej z tyskich knajpek. Co do owoców morza przyznam, że ich smaku i w zasadzie ich akceptacji uczę się z roku na rok. Nie było łatwo... Kilka lat temu na ich widok traciłam apetyt, dzisiaj śmiem twierdzić, że do nauki pozostały mi tylko małże. Nie ma co - są sukcesy ;) Zupa, którą Wam zaprezentuję jest moją ulubioną formą podania owoców morza. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

  • 2 filety z dorsza (lub innej, ulubionej ryby)
  • 250 g mieszanki owoców morza
  • 0,5 l wywaru (rybnego/warzywnego)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy/masła klarowanego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pasty z ostrej papryki (ew. mielona)
  • 3-4 łyżki sosu rybnego (ew. jasny sos sojowy)
  • opcjonalnie: 0,1 g szafranu + 2 łyżki wrzątku


PRZYGOTOWANIE:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę lub masło i dusimy na nim cebulę i czosnek pokrojone w drobną kosteczkę, liść laurowy oraz majeranek. Najlepiej po minucie smażenia dusić wszystko pod przykryciem przez 5 minut.
Następnie do garnka wlewamy wywar, pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy (+opcjonalnie szafran, który przez 5 minut moczył się w 2 łyżkach wrzątku). Całość doprowadzamy do wrzenia, skręcamy na mały ogień i gotujemy przez 5 minut.
Do zupy dodajemy rybę pokrojoną w kostkę (tak na jeden kęs) oraz owoce morza. Całość dalej gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Teraz danie doprawiamy pieprzem, pastą z ostrej papryki i sosem rybnym. Na koniec gotowania siekamy koperek i połowę dodajemy do garnka. W kubku roztrzepujemy jajko za pomocą widelca i wlewamy je do zupy, którą drugą ręką mieszamy. Zupa w ten sposób się zagęści.
Gotowe danie podajemy w miseczkach wraz z pozostałym koperkiem. Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Zrobiłam się głodna! Lubię zupę rybną, a ten przepis do mnie przemawia wszystkimi zmysłami!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja akurat uwielbiam owoce morza, więc taką zupą bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota. I pomyśleć, że był czas że nie chciałam jeść zupy rybnej, straciłam tyle czasu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna na pogodę za oknen😀 pomysł na dzisiejszy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń