Translate

piątek, 19 lutego 2016

Ciasteczka francuskie z ananasem

Pyszne, chrupiące ciastka z kremowym serkiem i ananasem to propozycja dla zabieganych, ale też dla tych co nie wyobrażają sobie porannej kawy/ herbaty bez czegoś słodkiego. Tak jak ja. Ciasteczka robi się błyskawicznie. Są pożywne i baaardzo chrupiące. Zresztą amatorów ciasta francuskiego nie muszę zbyt długo namawiać. Zapraszam :)

SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g słodkiego serka kanapkowego (u mnie Almette brzoskwiniowy z wanilią) 
  • ok. pół puszki ananasa pokrojonego w kawałki
  • cukier perlisty lub cukier puder
  • do posmarowania: jajko (roztrzepane) lub mleko
PRZYGOTOWANIE:

Ananasa odsączamy na sicie. Ciasto francuskie rozwijamy i całe smarujemy serkiem. Na całości rozkładamy ananasa. Ciasto ściśle zawijamy w długi rulon i kroimy na ok. 2 cm kawałki. 
Na blasze z piekarnika wykładamy papier (może być ten, w który było zawinięte ciasto francuskie). 
Na papierze układamy nasze ciastka w odległości ok. 3 cm od siebie (troszkę urosną). Ciasteczka delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy cukrem perlistym (jeżeli mamy tylko cukier puder, posypujemy nim upieczone już ciasteczka.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż ciastka będą złoto-brązowe. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ananasa, ale niezbyt często wykorzystuję go do wypieków, fajny pomysł z takimi ciastkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak dobrze, że są tacy, którzy też czasami idą na skróty. Takie ciastka można robić dwa dni ale można też 15 minut. Zaliczam się do tej drugiej kategorii. Dobrze wyglądają w wyobraźnia podpowiada mi, że świetnie smakują:))

    OdpowiedzUsuń
  3. ulala.. jaka słodkość! :) są urocze i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja na coś szybkiego i w dodatku pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł na szybki deser :)

    OdpowiedzUsuń