Translate

środa, 24 lutego 2016

Zupa ogórkowa - tradycyjna

Raz na jakiś czas przychodzi nam smak na zupę jak u Mamy. Taką, którą pamiętamy z dzieciństwa i od razu buzia jest uśmiechnięta. Właśnie taką Wam dzisiaj prezentuję. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

  • 500 g ogórków kiszonych (nie zakwaszanych!)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 szczypty kminku mielonego
  • pieprz, sól, ew. przyprawa do zup
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietany, świeży koperek do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy wywar. Warzywa myjemy i obieramy (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki). Pietruszkę, seler i półtorej marchewki ścieramy prosto do garnka, dodajemy też umyte skrzydełka, resztę marchewki w całości, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy rosół.
Po ok. pół godziny do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Teraz dodajemy starte ogórki (można je wcześniej poddusić na łyżce masła, by zmiękły) i jeszcze chwilę gotujemy do miękkości.
Po tym czasie z zupy wyławiamy skrzydełka i marchewkę (tę w całości) i doprawiamy zupę do smaku.
Zupę możemy zabielić śmietaną. Do kubka wlewamy śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy. Całość mieszamy i wlewamy do garnka energicznie mieszając (by śmietana się nie zważyła). Zupę możemy podać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. O właśnie dawno nie robiłam jej.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa ogórkowa - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy taką oto zupkę mogłabym zrobić bez skrzydełek czy jakiego kolwiek mieska ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Wtedy można dodać do zupki troszkę masła (można na nim podsmażyć warzywka), by nie była taka wodnista i już :)

      Usuń
    2. W takim razie pomysł na jutrzejszy obiad jest! Dziękuję :)

      Usuń