Translate

czwartek, 28 stycznia 2016

Kiełbasa wieprzowa z wędzonym boczkiem i cebulką

Kiedyś myślałam, że wykonanie domowej kiełbasy to długotrwały i żmudny proces. Nic bardziej mylnego. Jeśli macie możliwość skorzystać z maszynki do mielenia mięsa wraz z dodatkową nakładką - nadziewarką do kiełbasy połowa pracy już za Wami. Potem zostaje tylko doprawić mięsko, wszystko zmielić i nadziać. Po chwili możecie cieszyć się domową, najlepszą jaką kiedykolwiek jedliście kiełbasą. Bez konserwantów i glutenu. Same mięsko! Zapraszam!


SKŁADNIKI: (ok. 15 małych kiełbasek)

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 100 g słoniny
  • 150 g wędzonego boczku
  • 50 g cebuli
  • flak wieprzowy (ok. 2 m)
  • 3 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g soli peklowej
  • 15 szt ziela angielskiego
  • 5 szt liści laurowych
  • ok. 200 ml lodowatej wody

PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę, karkówkę i słoninę pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać majeranek, sól peklową, ziele angielskie i liście laurowe i dobrze wymieszać. Miskę zakleić folią spożywczą i odłożyć do lodówki na dobę.

Boczek i cebulkę pokroić w kosteczkę i udusić na patelni. Z mięsa wyciągnąć ziele angielskie i liście laurowe po czym zmielić wraz z czosnkiem w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać zawartość patelni i wodę, wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do nadziewarki.

Na maszynkę nałożyć jelito i powoli nadziewać flak mielonym mięsem. Formować krótkie kiełbaski. Gotowe odstawić do obeschnięcia, następnie sparzyć lub uwędzić.

Jak sparzyć kiełbasę? Delikatnie przełożyć ją do dużego garnka i zalać zimną wodą. Można dodać przyprawy tj. ziele angielskie, czy liść laurowy. Całość podgrzewać do momentu, aż woda zacznie wrzeć. Wtedy wyłączamy ogień pod garnkiem, kiełbasę zostawiamy w gorącej wodzie pod przykryciem przez ok. 15 min. Po tym czasie całość odcedzamy. Smacznego!






6 komentarzy: