Translate

niedziela, 3 stycznia 2016

Biały Lion

Przepis na Biały Lion krążył w Internecie od dłuższego czasu. Zapisałam go i czekałam na odpowiednią okazję. No i udało się. Bardzo smacznie ciacho. Mimo kilku warstw, które są bardzo efektowne, jest łatwe w przygotowaniu. Biały Lion zyskał poparcie w rodzinie i pewnie jeszcze nie raz trafi na nasz stół. Zapraszam!


SKŁADNIKI: (na dużą blachę, ok. 29x35 cm)

Ciasto - 2 biszkopty:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady (startej na drobnych oczkach)
Krem:
  • 4 żółtka
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 kostki miękkiego masła
Dodatkowo:
  • puszka (510 g) masy kajmakowej
  • 100 g preparowanego ryżu
  • 100 g prażonych orzeszków ziemnych 


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopty: Najlepiej przygotować 2 duże blachy, w innym wypadku po upieczeniu pierwszego biszkoptu i po schłodzeniu blachy, należy na niej upiec drugi biszkopt.
Mąki najlepiej wymieszać i przesiać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli, dodając po kilka łyżek cukru. Wciąż miksując dodajemy po żółtku, a następnie mieszankę mąk. Na samym końcu do masy wmieszać startą czekoladę. Masę dzielimy na dwie równe części, wykładamy na blachy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 10-12 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Ciasta chłodzimy i oddzielamy od papieru do pieczenia.

Masa: 3 szklanki mleka zagotowujemy. W misce miksujemy na gładko 1 szklankę mleka, żółtka, mąki i cukier. Mieszankę wylewamy na gotujące się mleko intensywnie mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Całość studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy masło po 1 łyżce, miksując do uzyskania gładkiej, kremowej masy.

Ryż: W misce połączyć kajmak z ryżem.

Składanie ciasta: Na spód układamy biszkopt. Na biszkopt wykładamy całość ryżu wymieszanego z kajmakiem, a na ryż wykładamy 1/3 objętości kremu budyniowego. Krem przykrywamy drugim biszkoptem, a na wierzch wykładamy resztę kremu budyniowego. Ciasto dekorujemy orzeszkami ziemnymi (lekko je pokruszyłam) i chłodzimy w lodówce przez co najmniej noc. Smacznego!



14 komentarzy:

  1. takie ciasta to ja lubię :) dzięki za inspiracje, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciacho idealne na różne imprezy rodzinne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi karkołomnie, ale co tam:). Lubię wyzwania. Najważniejsze to słodkim akcentem zacząć. Potem może być tylko lepiej:)).
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo słodkich i smacznych dni w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne odzwierciedlenie smaku mojego ulubionego batona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za tym batonem nie przepadam, ale ciasto wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie ciasta, wygląda i smakuje zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cześć ponownie, mogłabyś podać dokładnie wymiar blaszki? :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Miałam przyjemność spróbować - jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. chyba i ja będę musiała go zrobić! wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie , czy te wszystkie warstwy się nie rozwarstwiaja (a szczególnie ta z ryżem)

    OdpowiedzUsuń