Translate

poniedziałek, 30 listopada 2015

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zupa jest gęsta, ale mimo to bardzo lekka. Ci, którzy nie muszą dbać o linię mogą ją wzbogacić słodką śmietanką. Dzięki imbirowi i gałce muszkatołowej taki posiłek wspaniale nas rozgrzeje w te chłodne, zimowe dni. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

  • 450 g mrożonego kalafiora
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 500 ml wody
  • 1 duża łyżka masła
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz 

PRZYGOTOWANIE:

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i szklimy na nim pokrojona w kosteczkę cebulę. Ziemniaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy ciągle mieszając, a po 2 minutach dodajemy zamrożonego kalafiora. Całość zalewamy wodą i przykrywamy przykrywką. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie, następnie całość miksujemy na krem blenderem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz imbirem i gałką muszkatołową. Podajemy z prażonym słonecznikiem lub grzankami. Smacznego!


Menu dla diabetyka Jesienne zupyKuchnia wegetariańska i wegańskaZupa na jesień - edycja 2Zimowy ObiadJesień pełna warzyw

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy krem, nigdy nie jadłam z kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zimowe wieczory takie gorące, gęste zupy są najlepsze! Pyszny przepis, na pewno wkrótce wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała zupa :) dawno nie robiłam żadnego kremu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupy a kremy w szczegolnosci. Zwlaszcza zima nie ma nic lepszego niz goraca zupa. Zazwyczaj robimy krem z brokulow ale teraz na pewno wyprobujemy z kalafiora!

    OdpowiedzUsuń