Translate

poniedziałek, 21 września 2015

Drobiowy strogonoff z pieczarkami

Pyszny i szybki pomysł na obiad to moja specjalność. Połączenie kurczaka z pieczarkami i paprykowo - śmietanowym sosem nie może nie smakować. Danie podane z brązowym ryżem jest syte, ale też lekkie dla brzuszka - co jest ostatnio dla mnie dość istotne. Myślę, że i Wam zasmakuje. Zapraszam!


SKŁADNIKI: (porcja: 2 osoby)

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 6-8 średnich pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
  • 50 ml śmietanki kremówki 
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • ugotowany ryż do podania

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i z papryką kroimy w kosteczkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieloną paprykę, a po minucie dodajemy paprykę i pieczarki.
Po 2 minutach wlewamy ocet, a gdy wyparuje wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka i jeszcze chwilkę gotujemy. Przed podaniem całość mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Wygląda zacnie, smakuje zapewne cudownie, ale proszę... ludzie nie nazywajcie czegoś określeniami, które nie są adekwatne... Strogonoff (strogonow) to pokrojona polędwica a nie kurczak. Z kurczaka to może być np. potrawka.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również wolę lżejsze dania :) pyszny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda bardzo apetycznie! :) Popieram jak najbardziej zamianę składników na lżejsze i zdrowsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wersję drobiową! coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwał tak zwał..wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. czyli mięsa nie podsmażamy ?

    OdpowiedzUsuń