Translate

niedziela, 26 lipca 2015

Ziemniaczki z grilla

Lato w tym roku rozpieszcza nas pogodą jak ze śródziemnomorskich kurortów. Jest tak ciepło, że tradycyjne obiady w wolne dni odchodzą w zapomnienie. Czy Wy też tak macie? U nas sezon grillowy trwa w najlepsze. Co weekend rozgrzewamy grilla do czerwoności i celebrujemy czas posiłków spożywanych na świeżym powietrzu. 
Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne ziemniaczki z grilla, który dawno temu dostałam od mojej koleżanki. Od tego czasu, gdy tylko grillujemy, ziemniaczki muszę być. Najpyszniejsze są te młode, więc czas na nie jest odpowiedni. Podaję je do mięska z grilla wraz z sosem czosnkowym, ale solo również są pyszne. Zapraszam!


SKŁADNIKI: na ok. 10 sztuk

  • 10-15 młodych ziemniaczków (na jedną część folii 1-1,5 ziemniaka)
  • 1-2 cebule
  • 10 kosteczek masła 1x1 cm
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz lub Vegeta 
  • folia aluminiowa (gruba)
PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaczki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie talarki (młode nie obieramy ze skórki). Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce. Czosnek obieramy i przeciskamy. Folię aluminiową rwiemy na duże prostokąty (ok. 17 cm szerokie). Na każdej foli układamy ziemniaczane talarki, na nich układamy cebulkę, troszkę czosnku, kosteczkę masła i natkę. Całość sypiemy przyprawami i szczelnie zamykamy. Pakunki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy je do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15 min). Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Ziemniaki sa moja slaboscia a te wygladaja oblednie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykorzystam przepis na pewno:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm uwielbiam ziemniaczki z grilla! na pewno wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi sie ten pomysł na ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobione na dzisiejszym grillu :) Moja rada: zróbcie tych paczuszek więcej bo są przepyszne i znikają bardzo szybko!

    OdpowiedzUsuń