Translate

wtorek, 2 czerwca 2015

Gulasz węgierski

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Są łatwe w przygotowaniu, pożywne i starczają na dwa lub trzy dni. Zaoszczędzają mój czas i pieniądze. Jednym z takich dań jest gulasz węgierski - tym razem w wykonaniu mojego męża. Zapraszam!


SKŁADNIKI:
  • 80 dag łopatki lub szynki wieprzowej (ja używam szynki, ponieważ jest chudsza)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 30 dag ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 pomidory (opcjonalnie)
  • duża czerwona papryka
  • po 1 łyżeczce kminku i słodkiej papryki
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy masło (lub olej), dodajemy mięso i chwilkę smażymy.

Teraz dodajemy cebulę, czosnek i paprykę, a wszystko posypujemy kminkiem i mieloną papryką. Podsmażamy aż mięso się zarumieni, a cebula zeszkli. Całość zalewamy 600 ml wody (można dolać bulion) i dusimy pod przykryciem około godzinę, aż mięso zmięknie.

Pomidory i ziemniaki  kroimy w kostkę, dodajemy je wraz z pomidorami z puszki do garnka i mieszamy. Całość gotujemy jeszcze 15-20 min aż ziemniaki się ugotują. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ostrą papryką. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję, gulasz należy odparować lub ewentualnie zrobić zasmażkę. Smacznego!




















8 komentarzy:

  1. pysznie:) równiez jestem fanką dań jednogarnkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj mój mąż też jest mistrzem gotowania i zjadania gulaszu :D u mnie niestety nawet największy gar starcza tylko na jeden dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  3. będąc na Węgrzech miałam okazję jeść robioną przez wujka.. wow.. cudo! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki gulasz to mój smak dzieciństwa ! Pychotka ! Uwielbiam takie jedzonko ;)

    OdpowiedzUsuń