Translate

piątek, 1 maja 2015

Sałatka z białą fasolą

Od kilku dni jestem na diecie, która opiera się głównie na zdrowych, nieprzetworzonych składnikach. Jak wiadomo wiosna zleci jak z bicza strzelił (mimo, że za oknem nadal smutno) i ani się obejrzymy, a nastanie lato. Następnie sezon bikini i  krótkich spódniczek, a ja wciąż niechętnie zamieniam zimowe, luźne ciuchy na te dopasowane, wstydząc się nagromadzonych, zbędnych kilogramów. Idąc za tą myślą w mojej lodówce znalazły się głównie owoce i warzywa, a w szafce zdrowe kasze i brązowy ryż. Dziś po jaglanym obiedzie przyszedł czas na kolacyjną sałatkę z fasolką, która jest dobrym źródłem białka. Zapraszam!


SKŁADNIKI:
  • 1 puszka białej fasolki
  • pół małej, czerwonej cebuli
  • pół słoika suszonych pomidorów (ok. 70g)
  • 120 g fety
  • duża garść roszponki lub rukoli
  • Dressing: 1/4 oleju z suszonych pomidorów, łyżeczka octu balsamicznego, płaska łyżeczka oregano, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę dobrze odcedzamy. Cebulkę i suszone pomidory drobno kroimy, fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki (fasolkę, cebulę, pomidory, fetę i roszponkę) łączymy w misce. Przygotowujemy dressing z podanych składników i po troszku dodajemy do sałatki. Jeśli uznamy, że jest go za dużo, wtedy nie wlewać całości (może się tak zdarzyć, gdy słabo odcedzimy fasolkę). Całość mieszamy. Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa sałatka, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wydaje mi się, ze fasola nie zawsze jest doceniana. tym bardziej cieszę się z Twojego przepisu, gdyż bardzo lubię fasolę pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę porcję, to musi być świetne.

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosta, smaczna i zdrowa, takie sałatko lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna!
    Ja też nie lubię przetworzonego jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten przepis, tym bardziej że uwielbiam fasolę :D

    OdpowiedzUsuń