Translate

sobota, 4 kwietnia 2015

Sos tatarski

Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na sos tatarski, który najbardziej przypadł mi do gustu. Wspaniale smakuje jako dodatek do jajek, ryb, a także na kanapkach. U nas nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!


SKŁADNIKI:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dużych pieczarek marynowanych
  • 6 średnich ogórków konserwowych 
  • 7 kaparów marynowanych 
  • 1 łyżeczka dobrego chrzanu tartego 
  • 2 duże łyżki ulubionego majonezu
  • 2 duże łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Jajka obieramy ze skorupek, oddzielamy białka od żółtek. Pieczarki, ogórki, kapary i białka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Żółtka ucieramy z chrzanem, dodajemy majonez i śmietanę. Sos mieszamy do połączenia się składników. Teraz dodajemy do niego pokrojone w kostkę warzywa oraz białka i dobrze mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy by sos był bardziej płynny, możemy dodać według uznania więcej majonezu. By sos zaostrzyć można do niego dodać drobno pokrojoną cebulkę, ale to już co kto lubi. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam go nie tylko na święta. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie powstaje coś na kształt tego sosu, jednak nie wszystko takie samo :)
    Idealny zapewne do kanapek i na Święta, zgadzam się z Tobą!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również go uwielbiam :) obowiązkowa pozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sosik robiłam bardzo podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tymi pieknymi kolorami jajek prezentuje sie wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam sos tatarski. do jajek - idealny. i nie tylko ; )

    OdpowiedzUsuń