Translate

piątek, 6 marca 2015

Pieczone jabłka z dżemem

Pieczone jabłka to zdrowy i pyszny pomysł na deser lub podwieczorek. To taki mój słodki powrót do dzieciństwa. Ciepłe jabłuszko rozgrzewa i wprawia z radosny nastrój. I znowu czuję się jak ośmiolatka :)


SKŁADNIKI:
  • 5 ulubionych jabłek
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 suszone morele
  • cynamon opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:

Jabłka myjemy, odcinamy górę (tworząc z wierzchu kapelusiki) i wydrążamy małym nożykiem. Dżem mieszamy z żurawiną i pokrojonymi w kosteczkę morelami. Jabłka układamy na blasze, nadziewamy dżemem i posypujemy delikatnie cynamonem. Przykrywamy przygotowanymi kapeluszami i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy przez ok. godzinę. Smacznego!

Rada: Jabłka nacinam po bokach by się nie rozpadły podczas pieczenia.



9 komentarzy:

  1. aromatyczny, a jednocześnie delikatny deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. niebo w gębie! Najlepszy deser, omnomn!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój wpis brzmi jak pożegnanie zimy:)
    Pieczone jabłka najlepsze są kiedy na dworze zimno i smutno.
    Bardzo je lubię ale teraz z przyjemnością się z nimi pożegnam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) dawno ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczone jabłuszko było moim ulubionym podwieczorkiem w dzieciństwie.
    Jadaliśmy takie najczęściej zimą, kiedy mały był wybór innych owoców.
    Z dżemem wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez uwielbiam takie desery ;)) I mam dokładnie takie same skojarzenia!

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie ostatnio głowa paruje, aby jabłko jakoś wyniesć ponad inne owoce- bo takie dobre- jak widać u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń