Translate

poniedziałek, 24 listopada 2014

Muffinki z czekoladowym kajmakiem

Ekspresowy, łatwy i pyszny pomysł na weekendowy deser? Tak - muffinki! Ich przygotowanie zajmuje jedną chwilkę, a składniki na ciasto mam zawsze pod ręką. To czym je nadzieję jest zawsze słodką tajemnicą. Tym razem padło na pyszną, czekoladową masę krówkową. Zapraszam!


SKŁADNIKI: ok. 12 sztuk

suche:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z jednej cytryny (sparzonej wcześniej)
mokre:
- 1 szklanka mleka
- 100g roztopionego i przestudzonego masła 
- 1 jajko
dodatkowo:
- 12 łyżeczek masy czekoladowego kajmaku


PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nastaw na 200° C. Przygotuj dwie miski. W jednej zmieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Połącz zawartość obu misek w jedną masę. Czynności te wykonaj widelcem - nie potrzeba tutaj pracy miksera. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do każdej nałóż po łyżce ciasta, na środku nałóż po łyżeczce kajmaku i przykryj resztą ciasta. Muffiny piecz w nagrzanym piekarniku około 20 min. Upieczone posyp cukrem pudrem. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. trzy słowa: ekspresowo, czekolada, karmel.. <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  2. muffinki zawsze się sprawdzą gdy mamy ochotę na szybkie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszne musiały być z taką słodziutką niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kajmak zawsze kojarzy mi się ze świętami (przez sernik z kajmakiem) - lubię go tak bardzo, że mogę zajadać bez niczego

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm bardzo lubię babeczki z nadzieniem ;) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy tej czekoladowej nie kupowałam, ale chyba mnie przekonałaś :P pyszności!

    OdpowiedzUsuń